Zo verduurzaam jij het bedrijf waar je werkt

Wist je dat je als werknemer invloed kan hebben op het klimaatbeleid van je werkgever? Vakbond FNV en Milieudefensie helpen je op weg met een handige website.

Grote bedrijven spelen een grote rol in het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering. Maar tot nu toe doen ze dat veel te weinig. Daarom hebben Milieudefensie en Vakbond FNV de handen ineen geslagen voor een nieuwe tool. Een website om werknemers van vervuilende bedrijven te helpen het bedrijf te verduurzamen.

Zorg dat je je baan niet kwijtraakt

Dat bedrijven verduurzamen is niet alleen van belang voor het klimaat, maar ook voor jou als werknemer.

Bas van Weegberg, lid dagelijks bestuur FNV: "Bedrijven die te laat verduurzamen, kunnen straks niet meer voldoen aan de steeds strenger wordende regelgeving. Die vallen dan misschien om. Dan zijn de medewerkers hun baan kwijt. Het is daarom heel belangrijk dat ze zelf het heft in handen nemen en met hun directies aan de slag gaan."

De rol van de ondernemingsraad

Iedere onderneming of organisatie met meer dan 50 medewerkers heeft een ondernemingsraad (OR). De OR heeft als taak om te zorgen voor de belangen van het personeel en dat het bedrijf nog lang meegaat. Daar hoort ook de zorg voor het milieu en een schone leefomgeving bij. Je kan de OR dus vragen om hierop actie te ondernemen. Wil je nog een stapje verder gaan? Word dan zelf lid van de OR! Lees hier meer over hoe dat zit.

De impact van 1200 werknemers

Een aantal werknemers is al aan de slag gegaan om het klimaatbeleid van hun bedrijf te verbeteren. En met succes! Zo stuurden 1200 werknemers van de gemeente Amsterdam een brandbrief naar hun werkgever. Inmiddels is die gemeente hard bezig om de CO2-reductiedoelstellingen aan te scherpen.

Doet jouw werkgever niet genoeg? Kom in actie!

Ook jij kan in jouw bedrijf impact maken als je weet waar je naartoe werkt en het samen doet met collega's. Met het stappenplan dat wij samen met FNV maakten, kan je aan de slag.

Foto bovenaan: werknemers in rode hesjes in gesprek met werkgever. Bron: Shutterstock

Stuur een kaartje naar Shell

Shell maakt plannen om naar olie en gas te boren op meer dan 750 plekken wereldwijd: van de Waddenzee tot Argentinië. Daarmee laat Shell zien het vonnis van de klimaatzaak niet serieus te nemen. Geef tegengas en stuur de bestuursleden van Shell een kaartje.

Loading...