english

Van Erf tot Erf : Openhartige boerenverhalenbundel opgetekend door consumenten

Amsterdam, 24 mei 2018 – "Een veld spruiten of bonen, dat is pas natuur", zegt boer Quirien de Vette uit Maassluis. Hij is een van de zeventig boeren die één-op-één is geïnterviewd door consumenten. Milieudefensie publiceert de vraaggesprekken vandaag in een e-book onder de titel 'Van Erf tot Erf'. Het boek is onderdeel van een project om meer begrip te kweken tussen boeren en burgers.

Toine van den Hurk is een van de consumenten die een boer in Brabant sprak. Hij heeft dagelijks stankoverlast van de boerenbedrijven in de buurt. Toch wil hij in gesprek blijven met de boeren om hem heen. “Ik was bij een glastuinder die biologisch werkt, daar word ik wel weer blij van.”

Pareltjes

Veel mensen weten niet goed waar hun eten vandaan komt en wat er allemaal nodig is om een stuk vlees, groente of melk op tafel te krijgen. Zo’n honderd mensen door heel Nederland meldden zich daarom via Milieudefensie aan om boeren te interviewen en met hun te praten over het boerenleven en -werk. Hoe werkt een boer? Waar loopt hij tegenaan en hoe ziet hij de toekomst van zijn bedrijf? Zij spraken met gewone melkveehouders, akkerbouwers en pluimveehouders, maar ook met biologische en biodynamische boeren. Hun verhalen zijn opgetekend door de consumenten die de boeren bezochten. Dit leverde zo veel authentieke pareltjes op dat Milieudefensie besloot de interviews te bundelen en te delen via het vandaag verschenen e-book.

Stappen

Milieudefensie hoopt dat boeren en consumenten elkaar beter gaan begrijpen door het e-book. “Met deze gesprekken willen we boeren en burgers dichterbij elkaar te brengen. Samen sta je sterk. Als we elkaar weer beter begrijpen en als we elkaars taal spreken, kunnen we samen werken aan een eerlijk voedselsysteem”, zegt Bart van Opzeeland van Milieudefensie.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...