english

Shell wacht rechtszaak vanwege Nigeriaanse olievervuiling

Milieudefensie, haar zusterorganisatie ERA en vier Nigerianen hebben het Shell-hoofdkantoor op vrijdag 9 mei juridisch aansprakelijk gesteld vanwege zijn olievervuiling in de Nigerdelta van Nigeria. De vier Nigeriaanse eisers, allen viskwekers en landbouwers, hebben schade ondervonden door olielekkages in hun dorp en claimen hiervoor compensatie. Shell is door de advocaat van de eisers opgedragen binnen drie weken duidelijkheid te geven over zijn rol bij de olielekkages. Hierna, begin juni, besluiten de eisers definitief of zij een rechtszaak starten. De eisers lichten de zaak op 15 mei toe in een persconferentie.

Het is voor het eerst dat een bedrijf voor de Nederlandse rechter verschijnt vanwege milieuvervuiling in het buitenland. Anne van Schaik, campagneleider globalisering bij Milieudefensie: `Het Shell-hoofdkantoor kent de gevolgen van de olievervuiling in Nigeria, maar grijpt niet in. Via deze juridische stappen willen we ervoor zorgen dat slachtoffers van de Nigeriaanse olievervuiling in Nederland hun recht kunnen halen.' Nnimmo Bassey, directeur van het Nigeriaanse ERA: `In een geglobaliseerde wereld moeten Europese bedrijven verantwoordelijk worden gehouden in hun eigen land, als zij in het buitenland op een manier opereren die ze thuis nooit zouden doen.'

Al tientallen jaren ondervinden dorpen in de Nigerdelta van Nigeria schade door olielekkages van Shell-installaties en -pijpleidingen. Shell Nigeria rapporteert jaarlijks zo'n 250 olielekkages. Het dochterbedrijf erkent dat het olielekkages kan voorkomen door een betere conditie van zijn installaties en pijpleidingen. Het opruimen door oliebedrijven van de gelekte olie gebeurt vaak gebrekkig, er blijft veel vervuiling achter. De meeste van de 27 miljoen mensen in de Nigerdelta van Nigeria zijn dagelijks afhankelijk van visserij, landbouw en water in en rondom hun dorp. Door olievervuiling gaan vissen dood, wordt landbouwgrond onbruikbaar en raakt drinkwater vervuild.

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...