english

Hoogste rechter gaat oordelen over rol Shell bij olieramp Nigeria

De rechtszaak van Milieudefensie en 4 Nigerianen tegen Shell is nog niet ten einde. Shell gaat in cassatie tegen een deel van hun veroordeling bij de Hoge Raad. Milieudefensie zal de cassatiezaak gebruiken om te pleiten voor een sterkere positie van de slachtoffers.

Shell geeft zich gewonnen op belangrijke onderdelen

Op 29 januari oordeelde de rechter dat 3 Nigeriaanse boeren en hun gemeenschappen recht hebben op een schadevergoeding van Shell. Shell moet ook pijpleidingen uitrusten met lekdetectiesystemen om toekomstige lekkages eerder te kunnen stoppen.

Shell maakt geen bezwaar meer tegen de verplichting om Nigerianen te compenseren voor de schade. Ook accepteert Shell de bevoegdheid van de Nederlandse rechter om over olielekkages in Nigeria te oordelen. Het is geweldig nieuws dat Shell zich op deze punten gewonnen geeft.

Maar het enige onderdeel dat de situatie in Nigeria op lange termijn kan verbeteren, namelijk het installeren van lekdetectiesystemen in pijpleidingen, wil Shell nog wel van tafel krijgen.

Milieudefensie: Hoge Raad kan positie slachtoffers versterken

Nu Shell in cassatie gaat, heeft ook Milieudefensie een vraag aan de Hoge Raad voorgelegd. Volgens ons heeft naast het Nigeriaanse dochterbedrijf, ook het hoofdkantoor van Shell schuld aan het ontstaan van de olielekkages.

Onze advocaat Channa Samkalden zegt: “Volgens het gerechtshof is het hoofdkantoor van Shell medeverantwoordelijk voor het installeren van lekdetectiesystemen, maar is alleen dochterbedrijf Shell Nigeria aansprakelijk voor de schade. Milieudefensie vindt dat ook het hoofdkantoor nalatig is geweest bij het ontstaan van lekkages.”

Als de Hoge Raad dit oordeel overneemt, is het hoofdkantoor van Shell medeverantwoordelijk voor het compenseren van schade. Slachtoffers kunnen dan gemakkelijker compensatie in Nederland afdwingen.

Wat is cassatie?

Bij cassatie komt een zaak voor de Hoge Raad. De zaak wordt niet opnieuw inhoudelijk behandeld. De feiten staan niet meer ter discussie. Er wordt alleen gekeken of het hof het recht en de procesregels goed heeft uitgelegd en toegepast. En of de uitspraak voldoende is onderbouwd.

Zet Klimaat op 1 - Doe mee aan de advertentie-actie

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...