Rutte komt klimaatbelofte niet na

Op de klimaattop in Glasgow beloofde Nederland voor eind 2022 te stoppen met de geldsteun van olie en gas. Maar de woorden van Rutte stelden niks voor. Uit het nieuwe kabinetsbeleid blijkt dat hij zich onvoldoende aan zijn belofte houdt.

Nederland stopt 1 miljard euro per jaar in olie- en gasprojecten in het buitenland. Rutte beloofde in Glasgow dat Nederland daarmee ophoudt. Maar nu staat in het kabinetsbeleid dat er een overgangsperiode komt, zodat Nederland toch na 2022 nog fossiele steun kan geven. Dat is tegen de afspraak. Het beleid heeft ook te veel uitzonderingen voor dit soort projecten.

Er is nog hoop...

In Glasgow beloofden 33 landen te stoppen met fossiele steun. Doen zij dat allemaal, dan komt 28 miljard euro vrij voor groene investeringen. Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Finland en Frankrijk kwamen al met ambitieus beleid. Deze landen geven geen uitzonderingen voor investeringen in nieuwe gasvelden of vloeibaar gas. Nederland wel.

Nederland lijkt zich nu te voegen bij de achterblijvers, maar er is nog hoop. Rutte en de Tweede Kamer kunnen ervoor zorgen dat Nederland alsnog stopt met investeren in olie en gas. Die oproep doet Milieudefensie samen met Both ENDS, Oil Change International en de Jonge Klimaatbeweging

Isabelle Geuskens (Milieudefensie): “Nederland zet het halen van de klimaatdoelen op het spel. Waar andere landen ambitieus beleid hebben, zoekt Nederland manieren om door te gaan met fossiele steun. En geeft zo het verkeerde voorbeeld aan andere landen die de Glasgow-belofte hebben ondertekend. Nederland laat voor het oog van de wereld zien geen klimaatleider te zijn en stelt kortetermijnbelangen boven een leefbare planeet en levens van kwetsbare mensen. Vooral mensen in het mondiale zuiden betalen hiervoor de rekening.”

Stuur Rutte een e-mail

Wil jij helpen om Rutte aan zijn klimaatbelofte te houden? Klik dan op de button hieronder en stuur onze premier een e-mail. Samen stoppen we gevaarlijke klimaatverandering.


Foto bovenin: activisten in Ghana roepen begin oktober hun regering op zich aan de Glasgow-beloften te houden.

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...