english

Reactie van ngo's op Green Recovery Statement van grote bedrijven

Het Green Recovery Statement van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) komt van de grootste vervuilers van Nederland. Bedrijven zoals KLM en Shell die het klimaat schaden en al jarenlang lobbyen voor minder streng beleid komen nu met vage groene beloftes. Bovendien vragen ze de belastingbetaler om mee te betalen aan hun eigen schijn-verduurzaming, terwijl ze zelf geen concrete actie ondernemen en ondertussen profiteren van allerlei belastingvoordelen. Wij roepen het kabinet op om te kiezen voor mensen en niet voor vervuilende bedrijven.

Reactie van ngo's op Green Recovery Statement van grote bedrijven

Donald Pols van Milieudefensie reageert getergd op het Green Recovery Statement van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC): 'Ik geloof mijn ogen niet. Deze club van klimaatverwoestende multinationals roept in Nederland en Europa op tot duurzaam herstel terwijl de uitstoot van deze bedrijven juist toeneemt. Beloftes voor duurzaam herstel zijn onverenigbaar met reddingsoperaties die geen voorwaarden aan bedrijven stellen, noch met uitstel van klimaatmaatregelen zoals de CO2-heffing. Geld dat we hard nodig hebben om duurzamer uit de crisis te komen aan deze fossiele coalitie geven, is twee stappen achteruit. Groene beloftes zijn mooi, maar zolang deze vervuilende bedrijven hun eigen uitstoot niet drastisch verlagen en ook niet meebetalen aan de klimaateconomie, verandert er niets.”

Liset Meddens van Fossielvrij NL: “Het is overduidelijk dat de samenleving het niet meer pikt dat ons belastinggeld keer op keer naar grote vervuilende bedrijven als Shell en KLM gaat. Het is schandalig dat ze zich nu met groene PR praatjes op de borst kloppen, terwijl ze via de achterdeur aanspraak proberen te maken op ons geld voor hun verwoestende praktijken. Wij roepen de Europese Commissie en Europese Centrale Bank op om keiharde klimaateisen te stellen aan hun post-corona financiering, waarbij geld voor de fossiele industrie is uitgesloten.”

 

Femke Sleegers van Burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame: “De oproep om corona-geld schoon te investeren is een gevaarlijke afleidingsmanoeuvre. Shell en KLM doen net alsof de klimaatstrijd bij hen in goede handen is, maar niets is minder waar. Zo’n oproep maakt mensen blind voor het feit dat vervuilers als Shell en KLM onverminderd doorgaan met het verergeren van de problemen. De schone oproep van de vieze bedrijven dient juist om streng klimaatbeleid tegen te houden. De tabaksindustrie mag geen les meer geven op scholen over gezondheid omdat het schadelijke marketing is. Het is tijd dat we de fossiele industrie hetzelfde behandelen.”

 

Medeondertekenaars:

 

Fossielvrij NL, Burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame, TNI, LobbyWatch, Greenpeace, DeGoedeZaak, SOMO en BothENDS

 

Voor meer informatie kunt contact opnemen met Hille Takken, persvoorlichter Milieudefensie hille.takken@milieudefensie.nl

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...