english

Pride is óók een klimaatprotest

De klimaatcrisis raakt ons allemaal. Maar sommige groepen worden eerder en harder geraakt dan anderen. Vaak heeft het te maken met het (gebrek aan) inkomen, het land waar we wonen of onze gezondheid. Daarnaast kunnen we het toewijzen aan sociale en culturele regels rondom gender & seksualiteit. In deze blog lees je hoe dat zit en waarom juist de LHBTQIA+gemeenschap* recht heeft op klimaatrechtvaardigheid.

Klimaatrechtvaardigheid is een mensenrecht

Iedereen heeft toch recht op een veilige en gezonde omgeving zonder klimaatvervuiling? Volgens het IPCC is het glashelder: de meest kwetsbare groepen ervaren de meeste impact van de klimaatcrisis. Hier vallen dus ook queer groepen onder. De LHBTQIA+gemeenschap in Jamaica heeft bijvoorbeeld te maken met geweld en discriminatie. Zij kunnen zelfs veroordeeld worden tot verschillende straffen.

LHBTQIA+ staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer, Intersekse en Aseksueel. De ´+´ staat voor alle anderen die zich misschien niet thuis voelen bij een van de vorige categorieën.

Hierdoor belanden veel queer Jamaicanen op straat, omdat ze hun eigen huis of gemeenschap moeten ontvluchten. Ook in Nederland zien we dat LHBTQIA+ jongeren een grotere kans hebben om dak- of thuisloos te worden. Volgens een onderzoek van Movisie zijn dat nu zo'n 1000 tot 2000 LHBTQIA+ jongeren. En waar schuil je dan voor een storm of overstroming? Van Jamaica tot Nederland maken wij ons hier zorgen over.

"De klimaatcrisis treft gemarginaliseerde groepen zoals LHBTQIA+ personen het hardst. Wist je dat vooral jonge LHBTQIA+ personen een veel grotere kans lopen om dak- en thuisloos te worden? Door extreme weersomstandigheden die het gevolg zijn van de klimaatcrisis lopen zij extra groot risico. En in opvangcentra voelen zij zich vaak niet veilig. Met Pride vieren wij de successen die wij hebben geboekt in de strijd voor gelijkwaardigheid. Én vragen wij aandacht voor wat beter kan." zegt Marloes Schoonheim, Coördinator Capaciteitsopbouw bij Milieudefensie.

Queer bevrijding*

Daarom, zegt Queers 4 Climate, moeten gelijke kansen voor LHBTQIA+gemeenschappen en queer bevrijding centraal staan in het organiseren van klimaatrechtvaardigheid. Zonder klimaatrechtvaardigheid is niemand veilig, en al helemaal LHBTQIA+gemeenschappen niet. Zo worden transgender personen vaak toegang geweigerd in de noodopvang na natuurrampen (zoals een orkaan of overstroming) door transfoob gedachtegoed. Transgender personen ervoeren discriminatie en uitsluiting van opvangcentra na orkaan Katrina. In Fiji gebeurde hetzelfde na de tropische cyclonen bij queer vrouwen. De kerk in Fiji gaf hen namelijk de schuld van de cyclonen.

* Queer bevrijding = Bevrijding van onderdrukking en discriminatie voor alle lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer en andere mensen binnen de gemeenschap en gelijke rechten voor iedereen.

Blog gaat verder onder de video.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Milieudefensie (@milieudefensie)

 

Minder veilig

Grote vervuilende bedrijven vervuilen ons land en water. En diezelfde bedrijven geven niet om de gevoelige positie van LHBTQIA+ gemeenschappen in sommige landen. Homofobie en transfobie zorgt ervoor dat wij vaak een lager inkomen en minder betrouwbare woningen hebben. Hierdoor zijn zij minder goed bestand tegen de gevaarlijke gevolgen van de klimaatcrisis. Ook plegen mensen vaker geweld tegen trans vrouwen van kleur, dan tegen mensen die wit of cis** zijn. Uit onderzoeken van het WHO (World Health Organisation) blijkt dat gender gerelateerd geweld ook nog eens toeneemt na klimaatrampen. 

** Wanneer je je identificeert met het gender wat bij je geboorte is toegewezen.

Queer mensen zijn klimaatactivisten

LHBTQIA+ personen zetten zich vaker in voor rechtvaardigheid in het algemeen. Zo zijn ze ook vanaf het vroegste uur betrokken bij de strijd tegen de klimaatcrisis. Noor Blokhuis, Diversiteitsorganiser bij Milieudefensie, zegt hierover: "Wij zijn de natuur die onszelf verdedigt. De aarde en de natuur leren ons om niet binair of in hokjes te denken, samengestelde gezinnen, homoseksualiteit, cross-dressing, het komt allemaal voor in het dierenrijk. En als queer persoon ben ik daar een onderdeel van!".

pride_progress_intersex_inclusive_rainbow_flag.jpg

Wist je dat... de groene streep in de Pride vlag staat voor natuur?! De LHBTQIA+ gemeenschap heeft altijd aan de voorzijde gestaan van de klimaatbeweging en activisme.

Pride is een protest

Stonewall: De Stonewall rellen zijn een serie van protesten die spontaan zijn ontstaan door mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap bij Stonewall Inn, een gay bar in New York in 1969. In slechts een paar weken tijd organiseerde de LHBTQIA+ gemeenschap zich in activistische groepen. Zij wilden niet langer bang zijn om zichzelf te zijn en het lukte hun binnen 3 maanden om queer rechten te promoten in lokale kranten. Deze rellen waren een reactie op politiegeweld tegen de LHBTQIA+ gemeenschap. In deze tijd ontruimde de politie vaak gay bars met veel geweld. De rellen werden geleid door de zwarte en Latijns-Amerikaanse trans vrouwen Marcha P. Johnson, Sylvia Rivera, Miss Major Griffin-Gracy en de lesbische drag king en vrouw van kleur Storme Delarverie. De Stonewall rellen gingen de geschiedenisboeken in als een transformerend moment voor Queer bevrijding in the VS.

Pride begon als een protest van zwarte trans vrouwen bij Stonewall Inn, New York. In Nederland is Pride uitgegroeid tot een uitbundige viering van vrolijkheid, kracht en glitter. Jip van Kemenade, Bestuurslid van Milieudefensie Jong, liep afgelopen weekend mee met de Pride Walk en stond de volgende dag op Milkshake Festival.

Daar vertelde ze ons "Pride is een protest, omdat er nog heel veel mensen in de wereld zijn die niet zomaar queer mogen zijn. Maar het is vooral een viering van wie we wel zijn.  En wat het betekent om queer te zijn. Het is vet leuk om queer te zijn! En dat vieren we ook vandaag!"

Wat kun jij doen?

Afgelopen weekend kon je al meedoen aan de Pride Walk. En aanstaand weekend is het Pride weekend in Amsterdam, naast vele lezingen, workshops en borrels is er ook de Canal Parade. Ga jij er heen? En wil je meer doen voor queer rechten én het klimaat! We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet:

  • Deel onze instagram video of deze blog!
  • Zorg dat jouw bedrijf of school de LHBTQIA+ gemeenschap steunt! Spreek je uit voor gelijkheid en tegen discriminatie. Doneer aan een queer organisatie en hang de Pride vlag uit.
  • Sluit je aan bij onze vrienden van Queers 4 Climate!
  • Luister en leer! Ga met elkaar in gesprek en kijk documentaires zoals
     "There is No Planet B: why climate change is an LGBTQ issue" door Noah Goodwin of "I'm Black, Queer, and Fighting for Climate Justice at the UN Climate Negotiations" door Philipp Brown of "Earning The Green Stripe: The Environment & The LGBQ+ Community" by Matthew Farrar
  • Heb je social media? Volg LHBTQIA+ mensen op socials, zoals; Pattie Gonia, Queer Brown Vegan of Our Climate Voices 

Noodoproep: geen geld naar grote klimaatvervuilers

De wereld warmt gevaarlijk op. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Wij lieten onderzoeken of 29 grote bedrijven ook meedoen. En wat blijkt: zij gaan gewoon door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Het is tijd om deze bedrijven nú aan te pakken. Doe je mee?

Loading...