Overheid opnieuw de fout in bij gasproject Mozambique?

TotalEnergies wil een omstreden gasproject in Mozambique herstarten. Mét hulp van onze overheid. Dit is een ontzettend slecht idee. Toch dreigt de overheid opnieuw grote risico’s over het hoofd te zien, blijkt uit nieuw onderzoek.

Risico's waren bekend

In 2021 besloot Nederland met 1 miljard euro garant te staan voor het werk van baggerbedrijf Van Oord bij het gasproject van TotalEnergies. Dit gebeurde ondanks grote veiligheidsrisico’s. Deze risico’s waren bekend bij de overheid en bij exportkredietverzekeraar Atradius DSB. 

Al snel moest TotalEnergies de gaswinning stilleggen vanwege terroristische aanvallen in de regio, de Palma Attacks. Hierbij vielen ruim 1500 slachtoffers. 800.000 mensen in de provincie Cabo Delgado moesten vluchten.

Toch wil TotalEnergies het project zo snel mogelijk herstarten. Mét hulp van onze regering. Dat mag niet gebeuren.

Dit onderzoek laat zien wat er in het vorige beoordelingsproces is misgegaan. En wat er dus in het herbeoordelingsproces moet veranderen.  Het onderzoek is een analyse van ruim 9000 documenten uit Woo-verzoeken  (Wet open overheid-verzoeken).

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten: 

  • Het beoordelingsproces in 2021 van exportkredietverzekeraar Atradius DSB voor de verzekering stuurde aan op goedkeuring. Atradius en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën wilden zo graag groen licht krijgen voor het project dat ze voorbijgingen aan de mensenlevens die op het spel stonden.

  • Medewerkers van de ministeries en de Nederlandse ambassade maakten zich zorgen over de veiligheid in het gebied. Maar na forse druk van TotalEnergies werd de exportkredietverzekering toch goedgekeurd.

  • Het is heel ongeloofwaardig dat de ministeries niet eerder wisten van de Palma Attacks dan ze openbaar hebben gemaakt. Ze moeten de optie hebben gehad zich terug te trekken uit het project. 

Het onderzoek is gedaan door Global Justice Association en Dimes Consultancy in opdracht van Milieudefensie en Both ENDS. 

Lees de samenvatting van het rapport. 

Lees het hele rapport.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Overheid opnieuw de fout in bij gasproject Mozambique?'
Acceptable Risk_Mozambique_Report_LoRes.pdf — 4657 KB

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...