english

Ook 5.500 Amerikaanse bedrijven kunnen met Canadees verdrag Nederland aanklagen

Amsterdam, 6 november 2019 - Het handelsverdrag tussen Canada en de EU (CETA), zorgt ervoor dat bijna 5.500 Amerikaanse bedrijven de mogelijkheid krijgen om de Nederlandse overheid aan te klagen via een omstreden arbitragehof. Dit blijkt uit onderzoek van SOMO en Milieudefensie.

Multinationals kunnen met CETA buiten de nationale rechter om een claim indienen, als zij vinden dat wetten of regels hun bedrijf benadelen. Uit het rapport blijkt dat niet alleen Canadese bedrijven gebruik kunnen maken van dit claimsysteem, maar ook duizenden Amerikaanse bedrijven.

In totaal zijn 7.953 Amerikaanse bedrijven actief in Nederland. Daarvan heeft 68% (5.495) ook een dochterbedrijf in Canada. Hierdoor is het mogelijk dat deze multinationals gebruik maken van het handelsverdrag tussen Canada en Europa. Bedrijven moeten volgens CETA 'zakelijke activiteiten van betekenis' hebben in Canada, maar uit eerdere verdragen blijkt dat zelfs brievenbusmaatschappijen daaraan kunnen voldoen.

Sluiproute voor multinationals

Bart-Jaap Verbeek, onderzoeker bij SOMO: “Met een sluiproute kunnen multinationals als Cargill en ExxonMobil dit verdrag gebruiken om Nederland aan te klagen. Gezien de overweldigende aanwezigheid van Amerikaanse investeerders op de Nederlandse markt, lopen we daardoor extra risico op torenhoge schadeclaims bij de invoering van nieuwe regelgeving."

Politiek staat voor belangrijke keuze

De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over het verdrag. Naar verwachting stemt de Kamer op 10 december over het verdrag. Een aantal maanden later zal de Eerste Kamer erover stemmen. Het lijkt er op dat er geen meerderheid voor CETA is in de Eerste Kamer, maar dat is nog niet zeker. Of de Tweede Kamer met CETA instemt hangt af van de ChristenUnie, die zijn positie nog niet bekend heeft gemaakt. In de vorige kabinetsperiode stemde de ChristenUnie tegen ondertekening van CETA. GroenLinks, SP, Denk, 50PLUS, Partij voor de Dieren, FvD, PvdA, SGP en PVV hebben zich al tegen het verdrag uitgesproken.

Politiek kan jongeren niet negeren

Freek Bersch, campagneleider bij Milieudefensie: "CETA is al achterhaald voordat het helemaal is goedgekeurd. Tien jaar geleden begonnen de onderhandelingen. Intussen is het draagvlak voor nog machtigere multinationals gekelderd en de noodzaak om klimaatverandering en ongelijkheid te bestrijden verder gegroeid. Wereldwijd gaan jongeren de straat op vanwege de klimaatcrisis. We mogen hen niet opschepen met een verdrag dat de belangen van vervuilende multinationals nog generaties lang boven klimaat en mensen stelt."

 

Lees de resultaten in de factsheet CETA: Sluiproute voor Amerikaanse multinationals

Volg campagneleider Freek Bersch op twitter

Zorg dat Shell zich aan de uitspraak van de rechter houdt

Wat is dat toch met Shell? Vorig jaar veroordeelde de rechter het bedrijf. De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag. Maar ze doen niks. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Spreek de verantwoordelijke bestuursleden van Shell daarom persoonlijk aan en stuur ze nu een kaartje.

Loading...