english

Nieuwsagenda Milieudefensie week 39 en 40

Debatten in de Tweede Kamer, acties, lezingen, rechtszaken. Hier zie je wat er de komende twee weken op de nieuwsagenda van Milieudefensie staat. Samen met bewoners, ondernemers, studenten, boeren, ouders of grootouders werken we aan de verandering die nodig is om klimaatverandering te stoppen. Bij interesse in onderstaande onderwerpen kan contact opgenomen worden met de desbetreffende persvoorlichter van Milieudefensie via: persvoorlichting@milieudefensie.nl en 020-5507333

Op donderdag 27 september doet Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie, via een live-verbinding verslag vanuit Indonesië, waar hij drie weken lang rondreist om (de gevolgen van) ontbossing voor palmolie in kaart te brengen. Die wordt  veroorzaakt door de stijgende vraag naar palmolie uit onder meer Nederland. Op 27 september wordt ook een 360º VR-film vertoond die Milieudefensie eerder dit jaar liet maken over ontbossing op Kalimantan.
Journalisten die op de 27e aanwezig willen zijn, Rolf Schipper op een ander moment willen spreken, of interesse hebben in het beeldmateriaal dat tijdens de reis wordt gemaakt (interviews met betrokkenen en slachtoffers, ontbost en afgebrand gebied, plantages) door de meereizende cameraploeg, kunnen contact opnemen met persvoorlichters Saskia Gaster (in NL: 0651171518) of Arjan de Boer (Indonesië: 0821 1316 1640/06-11915528).
De reis duurt nog tot eind september. Op 28 september spreekt Rolf Schipper, samen met een bewoner van een door palmolieproductie weggevaagd dorp, met de Indonesische minister van Milieu en Bossen en met de chef-staf van President Widodo. Twitter: @rolfschipper

Op 29 en 30 september en 1 oktober staan lokale actievoerders van Milieudefensie in Eindhoven, Arnhem en Haarlem voor de deur van supermarkten. In de aanwezigheid van een levensgrote koe spelen ze een quiz met supermarktbezoekers waarmee ze aandacht vragen voor duurzame zuivel in de supermarkt. Milieudefensie eist dat supermarkten een eerlijke prijs betalen voor duurzame melk, zodat boeren hun kosten kunnen dekken en kunnen investeren in duurzaamheidsmaatregelen.

Op 1 oktober gaat het nieuwe gasjaar in, waarbij de gaswinning in Nederland met 10 procent wordt verlaagd naar 21,6 miljard kuub per jaar. Milieudefensie heeft beroep aangetekend tegen dit Gasbesluit: de gaskraan moet veel verder worden dichtgedraaid. De verwachting is dat in het op handen zijnde Regeerakkoord duidelijk wordt hoe het nieuwe kabinet om zal gaan met de gascrisis in Groningen. Campagneleider Jorien de Lege (@JoriendeLege) volgt de ontwikkelingen en is beschikbaar voor commentaar.

Op woensdag 4 oktober vanaf 16:00 uur debatteert de commissie Buitenlandse Handel van de Tweede Kamer over het eventueel nieuw op te tuigen Multilateral Investment Court, een permanent arbitragehof waar buitenlandse bedrijven de mogelijkheid hebben om overheden aan te klagen door wie zij zich benadeeld voelen. Ook gaat de commissie in gesprek over de voorwaarden voor handelsverdragen die de Europese Unie met Nieuw-Zeeland en Australië wil sluiten. Freek Bersch, campagneleider Economie van Milieudefensie, volgt het debat en is bereikbaar voor commentaar (Twitter: @freeksels).

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...