english

Nederlanders willen geen uitstel CO2-heffing voor grote bedrijven

Amsterdam, 23 juni - Uitstellen van de CO2-belasting voor grote bedrijven, zoals het kabinet in april besloot, valt slecht bij meer dan de helft van de Nederlanders. Dit blijkt uit een opiniepeiling van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over het klimaat en 80 procent wil dat het kabinet minstens evenveel moet blijven doen om klimaatverandering tegen te gaan, ondanks de Coronacrisis.

Door het uitstel van de CO2-heffing stoten de 300 meest vervuilende bedrijven tot 2030 minstens 17 miljoen ton extra CO2 uit, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 2 miljoen huishoudens, stelt Milieudefensie. De aanzwellende economische crisis lijkt weinig invloed te hebben op de urgentie van stevig klimaatbeleid. Slechts 14 procent van de Nederlanders vindt dat het wel wat minder mag.

Links en rechts tegen uitstel

Het kabinet besloot om de CO2-heffing niet in 2021 maar in 2024 in te laten gaan. Meer dan de helft (55%) van de ondervraagden vindt dit een slecht idee. Driekwart van de kiezers van GroenLinks, PvdA, PvdD en 50Plus wijst het uitstel af, ook een meerderheid van coalitiepartijen D66 (67%) en ChristenUnie (62%) en van Forum voor Democratie (58%) wil dat de heffing in 2021 ingaat. Bij de kiezers van VVD en CDA is iets minder dan een kwart voor en bijna de helft tegen uitstel.

Economie en klimaat verbonden

Milieudefensie roept het kabinet op het uitstellen van de CO2-belasting in te trekken. Jorien de Lege van Milieudefensie: “Herstel van economie en klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat zien de meeste Nederlanders gelukkig ook. Het kabinet moet koersen op een gezonde klimaateconomie waarin grote vervuilers hun deel betalen.”

Peiling

De peiling is uitgevoerd onder 1700 Nederlanders en is landelijk representatief. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Opiniepeiling van I&O Research over de CO2-heffing en klimaatbeleid van het kabinet
I&O Research

Volg Jorien op twitter

Foto: Flickr

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...