english

Nederlanders willen dat grote bedrijven als Shell zich houden aan Parijsakkoord

Negen op de tien Nederlanders vinden dat – naast overheden - grote bedrijven zich moeten houden aan het klimaatakkoord van Parijs. Ruim tachtig procent vindt dat er maatregelen genomen moeten worden als bedrijven niet handelen in lijn met het akkoord. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder bijna 4.000 Nederlanders, in opdracht van Milieudefensie.

Vorige week kondigde Milieudefensie rechtszaak tegen Shell aan, om te zorgen dat Shell zich gaat houden aan het Parijsakkoord.

Verduurzamen via de rechter

Ruim zeven op de tien ondervraagden vinden dat grote bedrijven die te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan, via de rechter verantwoordelijk gehouden moeten worden om te verduurzamen. Tien procent is het daarmee oneens.

Shell gezien als meest vervuilend

Gevraagd naar het meest vervuilende Nederlandse bedrijf, kiest meer dan de helft Shell – 47 procent van de ondervraagden weet niet welk bedrijf het meest vervuilend is. "Shell heeft een mond vol duurzame woorden, maar het lijkt erop dat de meeste mensen daar wel doorheen prikken", aldus Donald Pols, directeur van Milieudefensie.

Het onderzoek laat ook zien dat 88 procent van de mensen vindt dat grote bedrijven die vervuilen, daarvoor moeten betalen. Pols: "Nu draaien jij en ik op voor de vervuiling van bedrijven. Dit onderzoek laat zien dat mensen willen dat juist grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame en eerlijke toekomst."

Zorgen om klimaatverandering

Uit het onderzoek blijkt dat acht op de tien Nederlanders zich zorgen maakt om klimaatverandering. Eén op de drie maakt zich zelfs ‘veel zorgen’.

Het onderzoek vond plaats onder 3.915 Nederlanders in december 2017. De onderzoeksresultaten zijn representatief voor Nederlanders van 18 jaar en ouder. Lees het volledige rapport hier.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...