english

Nederland gaat EU-normen luchtkwaliteit niet halen

Op tweederde van de 58 drukke verkeersaders waar Milieudefensie met omwonenden de luchtkwaliteit meet, zijn begin dit jaar te hoge concentraties stikstofdioxide (NO2) gemeten. Nederland moet dit jaar voldoen aan de Europese norm NO2 en dat gaat op deze locaties naar alle waarschijnlijkheid niet lukken. Als de luchtkwaliteit niet snel verbetert, dreigen boetes uit Brussel, mogelijk oplopend tot honderden miljoenen euro's.

Steden ongezond

De Europese norm ligt op 40 µg/m3 gemiddeld per jaar. Op de Javastraat in Den Haag is in januari de hoogste concentratie luchtvervuiling van alle 58 meetlocaties gemeten, maar liefst 54,5 µg/m3. Gevolgd door de Valkenburgerstaat in Amsterdam. In Utrecht voert de Marnixlaan de lijst van meest vervuilde plekken aan; in Rotterdam is dat de Stadhoudersweg. Lian Meijaard, bewoner van de Stadhoudersweg: “Het is een twijfelachtige eer om de hoogste concentraties van de Maasstad te meten. Wij Rotterdammers moeten dagelijks vervuilde lucht inademen. Een aanslag op onze gezondheid, terwijl al lang duidelijk is hoe het beter kan. Ik hoop dat de gemeente haar beloften over gezondere lucht nu echt waar gaat maken.”

Fors uitbreiden milieuzones

Ivo Stumpe, woordvoerder verkeer van Milieudefensie maakt zich zorgen: “Bewoners lopen in deze ongezonde lucht een verhoogd risico op longaandoeningen, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Vijf jaar geleden is de NO2 norm al in de rest van Europa ingevoerd, maar Nederland heeft uitstel gevraagd aan de EU. Nog steeds hebben veel gemeenten niet afdoende maatregelen genomen. Bewoners worden ziek van deze lucht. Fors uitbreiden van milieuzones, investeren in alternatieven voor de auto en andere maatregelen die de luchtkwaliteit ten goede komen kunnen nu echt niet meer op de lange baan worden geschoven.”

Sancties

Het is niet waarschijnlijk dat in de komende maanden op de meetlocaties de luchtkwaliteit zo sterk verbetert dat de EU norm dit jaar wordt gehaald. Eerder werd Engeland wegens dergelijke normoverschrijdingen in Londen al door de EU op de vingers getikt en kreeg het land een sanctie van 300 miljoen pond opgelegd. Nederland hangt eenzelfde lot boven het hoofd.

Verkeer

Milieudefensie meet op de 58 plekken een jaar lang de concentraties NO2. Dit gas wordt voor het grootste deel door het autoverkeer uitgestoten. Het is een belangrijke indicator voor de luchtvervuiling door verkeer en voor de sterfte en ziekte die daardoor optreedt.

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...