english

Milieuorganisaties roepen burgers op om luchtvaartplannen kabinet terug te sturen naar de tekentafel

Amsterdam, 4 juni 2020 - Natuur & Milieu, Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Milieudefensie roepen burgers op samen met hen bezwaar te maken tegen de uitbreidingsplannen voor de luchtvaart die het kabinet op 15 mei presenteerde in de Ontwerp Luchtvaartnota 2020-2050.

Het kabinet verzuimt in deze plannen om de overlast en klimaatimpact van de luchtvaartsector te begrenzen. Sterker nog, elk jaar mogen er duizenden extra vluchten bijkomen. De organisaties vinden de klimaatdoelen uit de nota een lachertje en de maatregelen tegen de overlast niet concreet. Het kabinet gaat hierbij voorbij aan de zorgen van miljoenen Nederlanders over het lawaai en de gevolgen voor het klimaat. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: ‘Als we ons nu niet laten horen groeit de luchtvaart ongebreideld door. Dat mogen we niet laten gebeuren. Door nee te zeggen tegen deze plannen, kies je voor een schone toekomst en geef je het klimaat een kans’.

De organisaties hebben een zienswijze geschreven waarin ze bezwaar maken tegen de plannen en alternatieve voorstellen doen. Er moeten strenge geluidsnormen gesteld en gehandhaafd worden, de sector moet zich houden aan de klimaatdoelstellingen uit het Parijsakkoord en de sector moet, net als andere sectoren, gewoon gaan belasting betalen. Ook moeten alle vliegvelden een natuurvergunning aanvragen en gaat vliegveld Lelystad niet open. Het is daarbij onvermijdelijk dat het aantal vluchten afneemt in plaats van toeneemt. Dat is ook goed mogelijk, door bijvoorbeeld een groot aantal vluchten te vervangen door de trein. Meer dan een derde van alle vluchten is onder de 1000 kilometer, en dus zijn dit soort duurzame alternatieven binnen handbereik.

Iedereen die zijn stem wil laten horen kan dat doen tot en met maandag 6 juli via de volgende link. Ook nodigen de milieuorganisaties bedrijven, wetenschappers, en andere maatschappelijke organisaties uit zich aan te sluiten bij hun oproep.

Foto: Flickr/williamson

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...