Milieudefensie: Shell directeur Van Loon moet per direct uit de milieucommissie Van Aartsen.

AMSTERDAM, 25 JUNI 2020 - Milieudefensie heeft vol ongeloof kennis genomen van de aanstelling van Shell kopstuk Marjan van Loon in een nieuwe milieucommissie onder leiding van oud VVD-minister Jozias van Aartsen. De commissie Van Aartsen moet het toezicht en de handhaving op milieuschade onder de loep nemen. Dat systeem kan beter, vindt het kabinet. Van Aartsen moet kijken hoe. Volgens Milieudefensie is een commissie met een prominente rol voor de directeur van een van 's werelds grootste vervuilers niet serieus te nemen. Shell is in Nederland en ver daarbuiten bepaald niet van onbesproken gedrag.

"Nog geen week na het verschijnen van een uiterst kritisch rapport over Nigeria waar Shell al decennia voor een olieramp van ongekende proporties zorgt, wordt Marjan van Loon in een milieucommissie over bodemverontreiniging benoemd. Dat is ongekend. Daarbovenop ondermijnt deze commissie zijn eigen onafhankelijkheid als een bedrijf als Shell dat zoveel terechte kritiek krijgt op zijn eigen milieu- en klimaatbeleid via een commissie als deze invloed krijgt op het functioneren van de Nederlandse overheid. Shell heeft diverse zware chemische fabrieken in Nederland en moet daarom door toezichthouders zélf scherp in de gaten worden gehouden. Als deze commissie serieus werk wil verrichten dan stapt Van Loon nog op voor ze goed en wel is begonnen."

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...