Milieu en Mens mag meedoen aan het hoger beroep in de Klimaatzaak

We hebben belangrijk nieuws over de Klimaatzaak. De rechter heeft namelijk besloten dat de Stichting Milieu en Mens mee mag doen aan het hoger beroep in de Klimaatzaak. Wat betekent dit besluit?

Milieu en Mens heeft op 3 oktober 2022 aan de rechtbank in Den Haag gevraagd of zij mee mogen doen aan onze Klimaatzaak tegen Shell. Milieu en Mens maakt zich namelijk zorgen over de gevolgen van het vonnis voor de energie- en bestaanszekerheid van burgers en bedrijven. Vandaag heeft de rechter besloten dat de stichting zijn verhaal mag doen tijdens het hoger beroep.

Wel meedoen, maar nog geen gelijk

Meedoen betekent niet dat de rechter Milieu en Mens al gelijk heeft gegeven op de inhoud. Er is in deze fase alleen gekeken naar de zogenaamde juridische regels. En op basis van die regels heeft de rechter een besluit genomen.

Er verandert dus niets aan het vonnis in de Klimaatzaak. Dat blijft staan tot de rechter een uitspraak doet in het hoger beroep. Shell moet het vonnis bovendien nog steeds direct uitvoeren.

We onderzoeken nu wat Shell doet om zijn uitstoot te verminderen en gevaarlijke klimaatverandering te beperken. En dat ziet er niet best uit. De resultaten publiceren we binnenkort.

Slecht nieuws voor het klimaat

Iedereen in Nederland kan naar de rechter stappen, dat vinden wij een goed recht. Maar laten we er niet omheen draaien: door dit besluit duurt het proces nog langer en dat is slecht nieuws voor het klimaat. En slecht nieuws voor mensen wereldwijd die nu al te maken hebben met de gevolgen van de klimaatcrisis.

Op 6 juni komen alle partijen samen in de rechtszaal om verdere afspraken over het proces te maken. Het is belangrijk dat we de vaart erin houden, zodat de Klimaatzaak niet nóg meer vertraagt. Want de klimaatcrisis wacht niet. Shell blijft CO2 uitstoten. En alle seinen staan op rood.

Help ons winnen

Een hoger beroep met 3 partijen vraagt om een meer uitgebreide voorbereiding. We kunnen alle hulp gebruiken om opnieuw te winnen. Help je mee?

Foto bovenaan: Donald Pols, directeur van Milieudefensie, en advocaat Roger Cox staan voor de rechtbank in Den Haag.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...