Lachgas is voor klimaat om te huilen

Een ballon lachgas heeft dezelfde schadelijke impact op het klimaat als 15 kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel. Dit blijkt uit een berekening van Milieudefensie. Lachgas is een zeer sterk broeikasgas en is ruim 250 keer schadelijker dan CO2 voor ons klimaat. Milieudefensie zegt als je dan toch lachgas gebruikt, eet op zijn minst een biefstukje minder.

Bram van Liere van Milieudefensie: “Lachgas is om te huilen, voor het klimaat. Veel festivalgangers zijn goed bezig door de trein te nemen of vegetarisch te eten. Jammer dat lachgaspatronen dan roet in het eten gooien. Een gebruiker werkt al gauw 5 ballonnen (8 gram per ballon) op een festival weg, dat is gelijk aan de CO2 uitstoot van 75 kilometer autorijden. Milieudefensie denkt dat heel veel mensen niet eens weten dat lachgas ons klimaat aantast.”

Hoeveel lachgas er tijdens het Nederlands festivalseizoen precies wordt gebruikt is onbekend. Incidenten met lachgas in het verkeer nemen wel toe, zo meldde de NOS op basis van cijfers van de politie. Lachgas is niet illegaal, het valt onder de warenwet en is makkelijk verkrijgbaar.

Berekening:

Een ballon lachgas bevat 8 gram: https://www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/lachgas/lachgas-feiten

Lachgas is een broeikasgas, 265 x zo sterk als CO2 (op basis van gewicht): https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/wat-is-het-broeikaseffect/

Dus een ballon is 8 x 265 = 2,12 kg CO2.

Dat is pakweg evenveel als vrijkomt bij het verbranden van een liter benzine of diesel.

Waarmee je (uitgaande van een gemiddelde auto in Nederland) 15 km kan autorijden.

gemiddeld brandstofverbruik van auto's:

https://publications.tno.nl/publication/34626462/LdZsn2/TNO-2018-R10367.pdf

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...