english

Klimaatmars: onderdeel van een groeiende, internationale beweging

Was jij op zaterdag 6 november ook bij de Klimaatmars in Amsterdam? Dan heb je het zeker gevoeld: de kracht van 40.000 mensen die voor hetzelfde doel de straat op gaan! Wist je dat de Klimaatmars onderdeel was van een internationale actiedag ?

Global Day of Action

Zaterdag 6 november viel middenin de  VN klimaattop in Glasgow (COP26) die 2 weken duurde. Terwijl wereldleiders, bedrijven en organisaties samen kwamen om te praten over klimaatbeleid, vonden er deze dag over de hele wereld meer dan 400 klimaatprotesten en acties plaats.

Honderdduizenden mensen wereldwijd gingen de straat op om een krachtig signaal te geven: wij eisen klimaatrechtvaardigheid. Nu!

Massale demonstraties in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk waren maar liefst 100 klimaatacties en protesten. De grootste was in Glasgow. Ondanks de kou, wind en regen gingen meer dan 100.000 mensen de straat op.

Ook Greta Thunberg was erbij en zei:  “Onze zogenaamde leiders leiden niet... DIT is hoe leiderschap eruit ziet. “

Duizenden mensen tijdens de klimaatmars in Glasgow

Afbeelding: Glasgow - Oliver Kornblihtt

Meer dan 400 klimaatacties wereldwijd

Van Zweden tot Zuid-Korea, van Turkije tot Fiji. Van Indonesië tot Brazilië en van de Falkland Eilanden tot Gambia. Op elk continent waren klimaatprotesten: van grote klimaatmarsen zoals in Amsterdam, tot kleinere klimaatacties in dorpen en afgelegen gebieden. Onze boodschap is helder. We eisen dat overheden in beweging komen voor klimaatrechtvaardigheid. Er is nu actie nodig!

Een groep mensen protesteert voor klimaatoplossingen in Turkije. Het is mistig. In de achtergrond zie je een gebouw.

Afbeelding: Harun Toptan - Turkije

Hoe nu verder?

Nu de klimaatmars voorbij is, willen we graag samen met jou doorpakken. Laten we nieuwe acties bedenken waarmee we grote vervuilers onder druk gaan zetten.

Meld je aan voor onze (online) meet-up op 2 december, en ontdek hoe jij bij kan dragen.

 

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...