english

ING meest klimaatschadelijke bank van Nederland

Van alle Nederlandse banken investeert ING het meest in energiebronnen die schadelijk zijn voor het klimaat. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Nederlandse banken investeerden de afgelopen vijf jaar minimaal 30 miljard dollar in fossiele energiebedrijven. Maar liefst 25 miljard dollar daarvan komt voor rekening van ING. Van de onderzochte investeringen van ING in de energiesector gaat 89 procent naar olie, kolen en gas.

ABN Amro en AEGON zijn ook relatief grote investeerders in deze fossiele energiebronnen. Rabobank leent ongeveer evenveel uit aan fossiele als aan duurzame bedrijven in de energiesector, maar verlaagde haar investeringen in de fossiele energiesector in recente jaren wel.

Uit het internationale onderzoek dat in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer en haar zusterorganisaties is uitgevoerd in acht landen blijkt dat banken nog altijd veel te weinig investeren in duurzame energie. Dit percentage steeg wel iets, in de periode 2004-2014 van 6 naar 8 procent. In Nederland is het beeld vergelijkbaar. Het aandeel financiering van hernieuwbare energie steeg van 1 procent naar 5 procent van de totale investeringen in energiebronnen. In 2014 was er een aanzienlijke stijging waarneembaar in duurzame investeringen. Deze stijging staat echter nog niet in verhouding tot de grote investeringen die nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken.

25 miljard

Weliswaar investeert ING ook flink in duurzame energie, maar die investeringen staan in geen verhouding tot de 8 maal zo grote investeringen in klimaatonvriendelijke fossiele energie. Tegenover 25 miljard dollar aan leningen aan belangrijke bedrijven en projecten in de fossiele sector, staat bij ING slechts 3 miljard dollar aan leningen aan belangrijke bedrijven en projecten in hernieuwbare energie. ASN Bank, Triodos en NIBC scoren veruit het beste in het onderzoek.

Van fossiel naar duurzaam

Evert Hassink, woordvoerder Eerlijke Bankwijzer: “De dramatische effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Ook ING weet dat er nu wat moet gebeuren, maar blijft desondanks fors investeren in fossiele energiebronnen. Dat moet echt veranderen. Banken moeten in sneltreinvaart hun investeringen verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen.” Klanten van banken kunnen bij de Eerlijke Bankwijzer zien welke banken bij investeringskeuzes klimaatverandering daadwerkelijk serieus nemen.

Aandelen

AEGON, Van Lanschot, SNS Bank, ABN Amro, ING en Rabobank investeren ook relatief veel in aandelen van fossiele energiebedrijven. Zo belegt AEGON minstens twee miljard dollar in de fossiele energiesector. Delta Lloyd investeert ook nog veel in fossiele energiebedrijven maar reduceerde die beleggingen de afgelopen jaren met 14 procent. In het klimaatbeleid van banken is de afgelopen jaren weinig verbeterd en ook in de praktijk schieten banken dus nog vaak tekort.

Klimaattop Parijs

Duidelijkheid vanuit de overheid en de druk van klanten kunnen er voor zorgen dat banken meer in duurzame energiebronnen gaan investeren. De Eerlijke Bankwijzer publiceert dit rapport daarom aan de vooravond van de belangrijke, internationale VN-klimaattop in Parijs, die eind november van start gaat. Duidelijke klimaatafspraken in Parijs zijn ook voor investeerders cruciaal.
Hassink: “We zien de laatste jaren gelukkig ook voorbeelden van banken die investeren in grote offshore windenergieprojecten. Er is echter nog veel meer nodig. Investeerders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de overgang naar een duurzame, klimaatvriendelijke energievoorziening versnellen.”

Transparantie

Omdat de meeste banken zelf onvoldoende inzicht geven in hun investeringen in fossiele en duurzame energie, analyseert dit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer de financiering van een selectie van de grootste fossiele en duurzame energiebedrijven en -projecten wereldwijd, over de afgelopen 10 jaar.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX. De Eerlijke Bankwijzer is onderdeel van Fair Finance Guide International (FFGI). Het onderzoek voor de Eerlijke Bankwijzer wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo. Op www.eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer kunnen consumenten de beoordelingen en scores van de banken op duurzaamheid vergelijken.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...