english

Helft grote steden overweegt scooter naar rijbaan te verplaatsen

Negen van de twintig grote steden overwegen scooters van het fietspad naar de rijbaan te verwijzen. Dat blijkt uit een rondgang van Milieudefensie langs de zogenoemde G20. Gemeenten kunnen nu nog niks aan de overlast van scooters op het fietspad doen, omdat landelijke wetgeving ontbreekt.

Volgens de wet moeten snorscooters verplicht op het fietspad rijden. “Die wetgeving is volledig achterhaald”, zegt Anne Knol van Milieudefensie. “De Tweede Kamer heeft in januari groen licht gegeven. Amsterdam en Utrecht staan klaar om er mee aan de slag te gaan en naar nu blijkt zijn er nog zeven steden die dat overwegen, maar zolang de wet niet is aangepast kunnen zij dat niet. Zoals het er nu voor staat, duurt dat nog tot januari 2018!”

Ongezond

In de grote steden is het de laatste jaren dringen op het fietspad. De laatste acht jaar is het aantal scooters in Nederland meer dan verdubbeld. “Die scooters leiden niet alleen tot irritatie en onveilige situaties op het fietspad. Ze vervuilen de lucht vele malen meer dan auto’s”, zegt Anne Knol.  

Uit de tijd

"Scooters met een brandstofmotor zijn gewoon niet meer van deze tijd”, zegt zij. Zij pleit ervoor dat de overheid meer werk maakt van het uitfaseren van scooters die op benzine rijden en het introduceren van elektrische scooters. “Dat is beter voor het milieu, de gezondheid en de leefbaarheid in de steden.”

Welke steden willen de snorfiets naar de rijbaan verplaatsen?

Steden die zo snel mogelijk aan de slag willen
Amsterdam
Utrecht

Steden die het verplaatsen zien als een serieuze optie
Den Bosch
Eindhoven
Groningen
Haarlem
Nijmegen
Tilburg
Zoetermeer

Steden waar ze op dit moment niet aan deze maatregel denken
Almere
Arnhem
Breda
Den Haag
Enschede
Haarlemmermeer
Rotterdam
Zaanstad

Geen antwoord
Amersfoort
Apeldoorn
Zwolle

Onderzoek onder inwoners

I&O Research heeft eind 2015 in opdracht van Milieudefensie onderzoek gedaan naar de mening van inwoners over scooters in de stad. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

  • Van alle vervoermiddelen in de stad roepen brom- en snorfietsers meeste ergernis op.
  • Amsterdammers ergeren zich het meest.
  • Veel steun voor strengere handhaving verkeersregels.
  • Verbod op meest vervuilende scooters en brommers krijgt ook veel steun.

Lees hier het hele onderzoek.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...