Heb je iets te vieren en wil je een duurzaam feestmenu op tafel zetten? Dan is dit de inspiratie die jij zoekt! Wij hebben samen met biologische online supermarkt Hofweb een veganistisch 4-gangen menu samengesteld waar je gegarandeerd indruk mee maakt op je gasten.
Alle ingrediënten zijn biologisch, lokaal én vegan. En je kan je boodschappen rechtstreeks bestellen bij Hofweb, net als andere verspakketten. Eet smakelijk!
- Voorgerecht: bietencarpaccio
- Tussengerecht: aardpeersalade
- Hoofdgerecht: rendang pompoen
- Bijgerecht: knolselderijpuree met rode uiencompote
- Nagerecht optie 1: stoofpeertjes met gember
- Nagerecht optie 2: appelcrumble cheescake
Bestel bij Hofweb
Voorgerecht: bietencarpaccio
Rode biet leent zich uitstekend voor carpaccio. Deze bietencarpaccio is licht, fris en perfect als starter. Daarnaast ziet het er ook nog prachtig uit. De aardse smaak van biet, gecombineerd met een friszoete peterselie pesto en de kruidige en zilte smaak van feta met een pittige bite van de kiemen zorgen voor een perfecte balans.
Ingrediënten (4 personen)
voor de gepocheerde bieten:
250 g rode bieten
500 ml groentebouillon
150 ml witte wijn
2 el appelazijn
1 tl venkelzaad
voor de pesto:
1 el gedroogde dille
1/4 bosje platte peterselie
1 teen knoflook
2 el agavesiroop
1 tl venkelzaad
75 ml olijfolie
zout en peper
voor de garnering:
2 handjes pompoenpitten
100 g vegan Griekse kaas
50 g paneermeel
100 ml zonnebloemolie
1 bakje kiemen
100 g veldsla
>Bestel deze ingrediënten
Bereiding:
- Schil de rode bieten en snijd ze in dunne plakken met een mandoline. Als je geen mandoline hebt, kan je ook een dunschiller gebruiken of plakken snijden met een mes.
- Doe de bouillon en de wijn met de appelazijn en het venkelzaad in een pan en breng aan de kook. Pocheer de bietenplakken in drie minuten zacht.
- Schep uit de pan en laat afkoelen op keukenpapier.
- Doe de gedroogde dille, platte peterselie, knoflook, agave en venkelzaad in een hakmolen en maal grof. Giet de olie erbij en maal tot een grove peterseliepesto.
- Pof de pompoenpitten in een droge koekenpan, houd apart tot het garneren.
Tussengerecht: aardpeersalade
Aardperen behoren tot de vergeten groenten, en dat is onterecht. Ze lijken qua uiterlijk op gember, maar smaken totaal anders. Ze zijn licht zoet en nootachtig. Sommige mensen vinden de smaak lijken op artisjok. Met de geroosterde smaak van aardpeer in combinatie met de zoete smaak van de krokante kapucijners en de miso zet je met dit gerecht echt iets bijzonder lekkers op tafel.
Ingrediënten (4 personen):
500 g aardpeer
olijfolie
peper en zout
100 g kapucijners geweld (minimaal 8 uur) en voorgekookt (60 min.)
1 tl citroenkerrie
½ tl knoflookpoeder
olijfolie, zout
100 g palmkool
1 el misopasta
4 el sesamolie
1 norivel
1 el geroosterd sesamzaad
½ tl chilivlokken
>Bestel deze ingrediënten
Bereiding (30 minuten)
- Snijd de aardpeer in parten, verwarm de oven voor 200 graden.
- Kwast de aardpeer in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rooster de aardpeer in 30 minuten goudbruin en gaar in de oven.
- Kruid de kapucijners met de citroenkerrie, knoflookpoeder, zout en olijfolie en spreid deze uit op een met bakpapier beklede bakplaat, rooster in 10-15 minuten goudbruin en krokant bij de aardpeer in de oven.
- Verwijder de harde steel van de palmkool en snij het blad in smalle repen.
- Meng de miso en sesamolie in een grote kom en voeg de palmkool toe. Zorg ervoor dat alle palmkool bedekt is met een laagje van het mengsel. Laat rusten.
- Leg een norivel enkele minuten in de oven zodat deze krokant wordt en verkruimel deze boven een kom. Voeg geroosterd sesamzaad en chilivlokken toe en meng door elkaar.
- Schep de aardpeer, palmkool en kapucijners door elkaar in een saladeschaal en bestrooi met de sesam-topping.
Hoofdgerecht: rendang pompoen
Rendang is een karakteristiek Indonesisch gerecht en wordt meestal geserveerd bij feestelijke gelegenheden. Rendang wordt meestal gemaakt met rundvlees, maar daar zijn wij niet zo van. Gelukkig is het met pompoen en linzenvulling voor ons wél om van te smullen. Daarnaast maak je ook indruk op je gasten door de pompoen aan tafel open te snijden.
Ingrediënten (4-6 personen afhankelijk van de bijgerechten)
Voor de boemboe:
2 sjalotten (of rode ui)
4 tenen knoflook
1 rode peper (of niet als je niet van pittig houdt)
4 cm gember
1 limoen
1 el nasikruiden
1 tl rietsuiker
25 g macadamia noten
Voor de vulling:
1 grote groene pompoen
1 blik kokosmelk
150 gr shiitake
250 g droge dupuis linzen (min 8 uur geweld)
> Bestel deze ingrediënten
Bereiding (1,5 uur + 1 uur oventijd)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Hak de sjalotten, knoflook, rode peper en gember grof. Rasp de schil van de limoen en pers het sap uit. Maal met de nasikruiden, rietsuiker en macadamianoten tot een stevige kruidenpasta.
- Hol de pompoen uit, wrijf in met olie en rooster 20 min op 180 graden in de oven.
- Fruit de boemboe aan in een braadpan en voeg de shiitake toe. Voeg de gewelde linzen, de kokosmelk en 400 ml water toe en kook de linzen op laag vuur in een uur gaar. Voeg eventueel extra water toe als het mengsel droog komt te staan.
- Vul de pompoen met de linzenvulling en rooster nog 30 minuten in de oven. Serveer als showstopper aan tafel en snijd er parten uit.
Bijgerecht: knolselderijpuree met rode uiencompote
Van knolselderij kan je een heerlijke smeuïge puree maken. Wij vinden het nog lekkerder dan aardappelpuree, dankzij de zoetige, bijna romige smaak. Samen met de gekarameliseerde uien geef je de puree een bijzonder smaakvolle twist. Serveer dit gerecht samen met de rendang pompoen.
Ingrediënten (6 personen)
voor de puree:
500 g knolselderij
250 g aardappel, kruimig
2 teentjes knoflook
1 bosje rozemarijn
100 ml haver cuisine kookroom
edelgist 1 el
1 tl venkelzaad
zout en peper
voor de uiencompote
2 flinke rode uien
2 el olijfolie
4 el balsamico azijn
2 el agavesiroop
zout en peper
> Bestel deze ingrediënten
Bereiding (25 minuten + 30 minuten oventijd)
- Schil de knolselderij en aardappel en snijd in gelijke stukken. Hak de knoflook grof. Doe alles bij elkaar in een pan met zoveel water dat alles net onderstaat en breng op smaak met een snuf zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur garen.
- Ris ondertussen de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn.
- Giet de knolselderij af en laat iets uitstomen. Stamp tot een grove puree met de haver cuisine, edelgist, de helft van de gehakte rozemarijn en venkelzaad.
- Snijd de rode uien in reepjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de uien hierin op laag vuur in 10 minuten zacht. blus af met de balsamico en agave en breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel inkoken totdat het stroperig is.
- Serveer de knolselderijpuree met de uiencompote en bestrooi met extra zwarte peper en de rest van de rozemarijn.
Nagerecht optie 1: stoofpeertjes met gember
Een Nederlands dessert kan natuurlijk niet zonder de klassieker stoofpeertjes. Niet te zoet, maar wel lekker kruidig, perfect in balans met de kokosyoghurt.
Ingrediënten (4 personen)
1 kg stoofperen
5 cm verse gember
4 takken tijm
50 g cranberries
1 citroen
Yoghurt op basis van kokos Griekse stijl
2 el goedemorgen thee
150 g granola
4 el agavesiroop
> Bestel deze ingrediënten
Bereiding (2,5 uur)
- Schil de stoofpeertjes en verwijder het klokhuis via de onderkant. Zet ze op de bodem van een pan met zoveel water dat ze net onder staan.
- Snijd de gember in stukken en voeg samen met de tijm, agavesiroop en cranberries toe aan de peertjes.
- Rasp de schil van de citroen, pers het sap uit en voeg toe aan de peertjes.
- Stoof de peren voor 2 uur op laag vuur, tot ze helemaal zacht zijn en lichtroze worden.
- Zet het vuur uit en neem de tijm en gember uit de pan. voeg de thee toe en laat nog vijf minuten meetrekken.
- Schep de kokosyoghurt Griekse stijl in glaasjes of kommen, verdeel de peertjes erover met wat vocht en cranberries. Bestrooi met de granola.
Tip: om energie te besparen kan je de peertjes 30 minuten stoven en daarna de pan in een hooikist stoppen of in een wollen deken wikkelen.
Nagerecht optie 2: Appelcrumble cheesecake
Wij houden van appeltaart. Maar nog meer van (vegan) cheesecake! Deze appelkruimel cheesecake combineert 2 van onze grote liefdes in een glaasje. De zijdezachte cheesecake met gebakken appel en een lekkere zoete crumble. Dit is echt het perfecte toetje. Gelukkig is het ook supermakkelijk om te maken.
Ingrediënten (4 personen):
voor de honingroom
150 g vegan roomkaas
200 g vegan slagroom
30 g agavesiroop
voor de crumble:
100 g gemengde noten
100 g havervlokken
2 el bloem
2 el suiker
4 el kokosolie
voor de gekarameliseerde appel:
3 appels
4 el rietsuiker
1 tl koekkruiden
> Bestel deze ingrediënten
Bereiding (45 minuten)
- Verwarm de oven voor 175 graden.
- Klop de slagroom met de agavesiroop tot deze stevig is. Schep lepel voor lepel de roomkaas erdoor en mix tussendoor tot alles is opgenomen. Als er stukjes in zitten, zet dan de staafmixer erop om er een zacht mengsel van te maken. Zet de honingroom in de koelkast.
- Hak de gemengde noten grof en doe deze met de havervlokken en bloem in een bakje. Verwarm de kokosolie met 2 el suiker in een steelpannetje. Roer vervolgens het havervlokken/noten mengsel erdoor. Spreid de crumble uit op een bakplaat met bakpapier en rooster in 10-15 minuten in de oven.
- Snijd de appels in kleine blokjes en meng de suiker en specerijen erdoor. Verwarm in hetzelfde pannetje de appelblokjes op middelhoog vuur 10 minuten, tot ze zacht worden.
- Klop de honingroom goed door, gebruik eventueel een staafmixer om klontjes te verwijderen. Warm de granola op in de oven en de appelcompote in het pannetje.
- Vul de glaasjes met afwisselende laagjes. Begin met een laagje appel, dan crumble en daarna een laagje room. Herhaal de laagjes tot het glas vol is, eindig met een laagje room en top deze met wat crumble kruimels.
Doe de postcodecheck!
Doe de postcodecheck om er achter te komen of Hofweb bij jou bezorgt. Levert Hofweb nog niet in jouw regio? Dan kan je alle ingrediënten natuurlijk bestellen bij een lokale (biologische) supermarkt.
Wil je meer recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief
Privacy statement
Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.