english

Eddy Zoëy overhandigt ‘Handel Zonder Grenzen-award’ aan Shell

Eddy Zoëy heeft vanmorgen de 'Handel Zonder Grenzen' -award van Milieudefensie uitgereikt aan Shell in Den Haag. Meer dan 3500 mensen stemden de afgelopen drie weken via de website van Milieudefensie op het bedrijf dat het best is in het inzetten van handelsverdragen voor eigen gewin, over de rug van mens en milieu.

Een overweldigende meerderheid (44 procent) van de stemmers koos voor Shell. De andere genomineerden waren mijnbouw- en oliegiganten Chevron, Glencore, Newmont en Total. Milieudefensie stond vanmorgen samen met Zoëy en een groep vrijwilligers op de stoep bij het hoofdkantoor van Shell, met taart en champagne, en onder begeleiding van een fanfare, de prijs uit te reiken aan de Nederlandse multinational.

Vuile handen
“Het verbaast mij niets dat Shell de prijs gewonnen heeft,”  zegt Freek Bersch, campagneleider Economie van Milieudefensie, die vanmorgen bij Shell binnen werd uitgenodigd. “Het bedrijf staat natuurlijk bekend wegens het overschrijden van grenzen, ze maken wereldwijd voortdurend vuile handen voor eigen gewin. Handelsverdragen zoals TTIP en CETA maken het  voor de Shell’s van deze wereld helaas nog makkelijker om het milieu te vervuilen, belasting te ontwijken en mensenrechten te schenden, zonder daarvoor  aansprakelijk gesteld te worden. Dat is wat we met deze verkiezingen aan de kaak wilden stellen.”.

De vrijwilligers voerden de afgelopen weken door het hele land campagne om aandacht te vragen voor hun ‘favoriete’ foute multinational. Zij maakten zichtbaar hoe de genomineerde bedrijven gebruik weten te maken van de buitensporige bescherming die handelsverdragen hen bieden.

Bij de nominatie schreef de jury het volgende over Shell: “De manier waarop Shell in Nigeria weg weet te komen met vervuiling  vinden wij echt fenomenaal. (…) De slinkse wijze waarop Shell handelsverdragen inzet om in alle delen van de wereld belastingen te ontwijken en haar verantwoordelijkheid voor mens en milieu van zich afschuift, is een prestatie van uitzonderlijke klasse.”

Shell gaf vanmorgen aan dat de kritiek zou worden 'overgebracht aan de inhoudelijke mensen'.

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...