english

Onderzoek: 15 procent huiseigenaren kan niet lenen bij de bank voor energietransitie

Wat is er nodig om huishoudens te laten overstappen van gas naar duurzame warmte? Ecorys deed onderzoek in opdracht van Milieudefensie.

Ecorys rekende door dat veel huiseigenaren die willen overschakelen van gas op duurzame warmte dat niet kunnen betalen. Ongeveer 15 procent kan of mag geen geld lenen voor een verbouwing. Het kabinet ziet deze groep over het hoofd.

Er is snel een goede sociale regeling nodig voor deze groep. Anders loopt de omschakeling naar duurzame energie vast. Een toename van de energiearmoede - gezinnen die meer dan 10% van hun geld aan energie kwijt zijn- ligt op de loer. Ecorys verwacht dat ook het voorstel dat nu is doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving zal leiden tot een groei van de energiearmoede.

Daarom willen wij een sociale lening voor arme gezinnen om gasloos te kunnen wonen. En een fonds voor gemeenten voor huishoudens die nog niet overstappen. Zij zitten vaak vast aan een hoge gasrekening. Met goed advies en simpele maatregelen is de gasrekening prima naar beneden te brengen.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Onderzoek: 15 procent huiseigenaren kan niet lenen bij de bank voor energietransitie'
20190327 - De financiele gevolgen van de warmtetransitie.pdf — 1725 KB

Hoe geef jij onze aarde door?

Hoe geef jij onze aarde door? Dat is dé vraag bij de verkiezingen in maart. Laten we deze keer niet voor onszelf stemmen, maar voor onze kinderen en hun toekomst. En voor álle mensen die geraakt worden door de klimaatcrisis. Teken de oproep en laat zien dat het klimaat beslissend is voor jouw stem.

Loading...