english

Onderzoek: 15 procent huiseigenaren kan niet lenen bij de bank voor energietransitie

Wat is er nodig om huishoudens te laten overstappen van gas naar duurzame warmte? Ecorys deed onderzoek in opdracht van Milieudefensie.

Ecorys rekende door dat veel huiseigenaren die willen overschakelen van gas op duurzame warmte dat niet kunnen betalen. Ongeveer 15 procent kan of mag geen geld lenen voor een verbouwing. Het kabinet ziet deze groep over het hoofd.

Er is snel een goede sociale regeling nodig voor deze groep. Anders loopt de omschakeling naar duurzame energie vast. Een toename van de energiearmoede - gezinnen die meer dan 10% van hun geld aan energie kwijt zijn- ligt op de loer. Ecorys verwacht dat ook het voorstel dat nu is doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving zal leiden tot een groei van de energiearmoede.

Daarom willen wij een sociale lening voor arme gezinnen om gasloos te kunnen wonen. En een fonds voor gemeenten voor huishoudens die nog niet overstappen. Zij zitten vaak vast aan een hoge gasrekening. Met goed advies en simpele maatregelen is de gasrekening prima naar beneden te brengen.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Onderzoek: 15 procent huiseigenaren kan niet lenen bij de bank voor energietransitie'
20190327 - De financiele gevolgen van de warmtetransitie.pdf — 1725 KB

Stop investeringen die slecht zijn voor mens en milieu

Het lijkt zo logisch. Dat we als samenleving regels hebben om te voorkomen dat bedrijven zich misdragen. Maar waarom brengen banken en pensioenfondsen dan met jouw geld mensenlevens en het milieu in gevaar? Teken de petitie, dan maken we hier een eind aan.

Loading...