Klimaatstress: 20% van de Nederlandse jongeren heeft er last van

Maar liefst 1 op de 5 jongeren ervaart stress als ze aan het klimaat denken. Zij voelen zich vaak angstig, moedeloos en machteloos. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Milieudefensie Jong.

Dit onderzoek gaat over jongeren. Maar klimaatstress treft iedereen.

Klimaatstress voor het eerst onderzocht

Dit is het eerste serieuze onderzoek naar klimaatstress. Er doen wel allerlei verhalen de ronde, maar nu zijn er voor het eerst feiten. Een overzicht van de gevoelens bij jongeren tussen de 16 en 30 jaar die uit het onderzoek naar voren komen:

  • 9 op de 10 jongeren ervaart negatieve gevoelens die worden veroorzaakt door de klimaatcrisis;
  • 1 op de 5 ervaart stress;
  • 70% maakt zich zorgen over klimaatverandering;
  • 75% voelt zich wel eens machteloos;
  • 25% vermijdt klimaatnieuws en twijfelt over kinderen krijgen.

Die cijfers liegen er niet om. Al zijn de resultaten niet verrassend, want met name jongeren krijgen met de gevolgen van de klimaatcrisis te maken. 

Winnie Oussoren (20), voorzitter van Milieudefensie Jong vindt de resultaten pijnlijk: “Overal om me heen zie ik leeftijdsgenoten die zich zorgen maken en zich ongelukkig voelen door klimaatstress. Deze cijfers zijn geen verrassing, toch doet het pijn om te zien hoe groot dit probleem is. We waren al een pechgeneratie door het leenstelsel en nu ook een stressgeneratie.”

>Bekijk het hele onderzoek.

Actievoeren helpt

Van de jongeren tussen 16 en 30 jaar die klimaatstress ervaren, vindt tweederde dat de politiek en het bedrijfsleven veel te weinig doen om de klimaatcrisis op te lossen. Daardoor is het vertrouwen in de politiek onder jongeren nog lager dan onder ouderen.

2 op de 5 jongeren wil in actie komen voor het klimaat, maar weet niet zo goed hoe. Zelf zegt Winnie daarover: “Ik ben al sinds mijn 16de actief in de klimaatbeweging, omdat ik van jongs af aan klimaatstress ervaar. Actievoeren helpt mij. Ik hoop dat andere jongeren de klimaatbeweging en Milieudefensie Jong weten te vinden, want samen kunnen we een hoop bereiken.”

Jongeren bij een actie gericht tegen Albert Heijn en Ahold Delhaize.
Foto: samen actievoeren helpt. Hier lachende jongeren bij een actie tegen Albert Heijn en Ahold Delhaize.

Foto bovenin: jonge vrouw kijkt je aan, haar blik is serieus en indringend.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...