Het klimaatbeleid moet eerlijker

Het klimaatbeleid moet eerlijker

25 januari 2018

Veel Nederlanders hebben geen geld voor zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Dat moet veranderen. Milieudefensie wil dit soort groene alternatieven bereikbaar maken voor iedereen. Dat kan best als vervuilende bedrijven meebetalen. Met jouw steun krijgen we het voor elkaar.

Ik wil eerlijk om en een eerlijk energieakkoord!

Eerlijk omschakelen is nodig

Grote vervuilende bedrijven betalen nu nog bijna niets om klimaatverandering te stoppen. Gewone Nederlanders betalen de rekening. En mensen met lagere inkomens betalen naar verhouding het meest. Dat vinden wij niet eerlijk. Met jouw hulp gaan we dat veranderen. Omdat we iedereen nodig hebben om de opwarming van de aarde te stoppen. En omdat het eerlijker is als iedereen straks een energiezuinig huis heeft. Wij noemen dat eerlijk omschakelen, of kortweg: eerlijk om.

Teken voor een eerlijk energieakkoord

In 2018 wil het kabinet een nieuw energieakkoord afspreken met bedrijven en milieuorganisaties. In dat akkoord staat hoe we de uitstoot van broeikasgassen in Nederland gaan verminderen. Milieudefensie zorgt dat het een eerlijk akkoord wordt. Maak ons sterker.

Samen stoppen we klimaatverandering

Het klimaat is niet links of rechts. Het gaat ons allemaal aan. Het gaat over de wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen opgroeien. Ook daarom moeten we de kosten eerlijk delen. Tussen arm en rijk, en tussen burgers, bedrijven en de overheid. Samen stoppen we klimaatverandering.

 

Barış Kibrit (28), ingenieur uit Amsterdam: “Ik zou graag in mijn appartement mijn energie- en warmtevoorzieningen duurzamer willen maken. Maar de groene opties zijn meestal duurder en minder comfortabel. De opties zijn beperkt en het kost veel tijd en moeite om het allemaal uit te zoeken. Voor zonnepanelen moet ik toestemming hebben van de VVE. Ik zou meer opties willen hebben tussen standaard en volledig groen. En ik zou erg geholpen zijn met betere informatievoorzieningen en helderdere subsidieregelingen.”

Anuschka Alblas (70), gepensioneerd: “Ik leef al mijn hele leven groen: ik heb zonnepanelen, koop biogroenten direct van de boer en scheid mijn afval zoveel mogelijk. Nu zou ik heel graag van het gas af willen, maar ik struikel daarbij over vage informatie. Wat kan wel en niet in mijn jaren ‘30-huis? Goede info over subsidie, prijzen en mogelijkheden, daar ontbreekt het aan. En met mijn pensioen en AOW is het wel even sparen voor ik de bedragen bij elkaar heb.”  (Foto: cheeseworks.nl)