Ook startten we een petitie richting de politiek. 30.940 ondertekenaars vroegen minister Hoekstra van Financiën om ervoor te zorgen dat Europese financiële instellingen geen foute investeringen kunnen doen. In november 2019 boden we de handtekeningen aan.
Minister Hoekstra:
‘Ik vind het zeer indrukwekkend dat jullie zoveel mensen achter dit belangrijke doel hebben gekregen. Samen met het kabinet zetten we ons heel hard in voor vergroening in Europa. Dat gaat, eerlijk is eerlijk, stap voor stap. En u zegt eigenlijk: ‘Het moet sneller’. Die oproep zal ik in mijn oren knopen.’
In oktober 2019 verwelkomden wij Liberiaanse, Indonesische en Kameroense journalisten in Nederland, voor een ‘omgekeerde persreis’. Zo vroegen we in deze landen én in Nederland aandacht voor de kwalijke rol van Nederlandse investeerders.
Arjan de Boer, persvoorlichter van Milieudefensie:
‘Voor mij was de 'omgekeerde persreis' een unieke manier van werken. We gingen nu eens niet met Nederlandse journalisten naar Zuidelijke landen maar nodigden Zuidelijke journalisten hier uit, samen met activisten. Daardoor waren de palmolie-problemen in Liberia, Indonesië en Kameroen geen ver-van-mijn-bed-show meer voor de Nederlandse banken. Het resultaat: Zuidelijke journalisten schreven mooie, onafhankelijke artikelen in hun eigen kranten. En geloof me, die zijn écht goed gelezen. En dat zorgt voor druk op politici daar. Een bijkomstig voordeel: wij verbeterden ons contact met onze Friends of the Earth-partners en journalisten ter plaatse. Zeker voor herhaling vatbaar dus.’
De artikelen in Liberia leidden tot de toezegging van het palmoliebedrijf Equatorial Palm Oil dat zij haar plantage in het gebied Palm Bay niet uitbreidt.