milieudefensie jaarverslag 2023
Beweging voor klimaatrecht-vaardigheid groeit

Groepen & afdelingen

Onze groepen en afdelingen zetten zich in voor een leefbare planeet en zijn actief in heel Nederland. Zij dragen bij aan onze landelijke campagnes en organiseren acties in hun eigen regio. In 2023 voerden groepen onder andere acties rond de aandeelhoudersvergaderingen van grote vervuilers en organiseerden zij mede de grootste Klimaatmars ooit.

Met de slogan ‘Geld naar klimaat en vakkenvullers, niet naar vervuiling en zakkenvullers’ trapten onze groepen het aandeelhoudersseizoen af bij Ahold, samen met Milieudefensie Jong en FNV. In verschillende bondgenootschappen bezochten zij ook de aandeelhoudersvergaderingen van Rabobank, ING, Unilever, KLM, RWE, NN Group en Shell.

De grootste Klimaatmars ooit

Op 12 november vond de grootste Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid ooit plaats: 85.000 mensen liepen door Amsterdam. Om de Klimaatmars groot te maken organiseerden de OK-groepen samenreis-events en en flyermomenten. Onze actiepakketten vonden gretig aftrek en hielpen goed bij de werving.

Hoeveel mensen deden mee?

  • Er deden ruim 1000 mensen mee aan de acties bij de aandeelhoudersvergaderingen en bij de bedrijven voor de deur.
  • Er waren 350 mensen betrokken bij het werven voor de Klimaatmars. diverse afdelingen en groepen organiseerden samenreisevents.
  • De OK-groepen werkten altijd samen met 1 of meer bondgenoten: van Grootouders voor het Klimaat tot XR en van Greenpeace tot FNV.
  • Er werden vele actiepakketten - met polsbandjes, stickers en posters - aangevraagd om te werven voor de Klimaatmars.
  • De Bulderboswachters organiseerden een picknick in het Bulderbos, om leden kennis te laten maken met het bos en oudgedienden in het zonnetje te zetten. 
  • Afdelingen organiseerden een actie bij het hoofdkantoor van KLM, samen met Bulderboswachters, groepen en XR-leden. De actie vond tegelijk plaats met de aandeelhoudersvergadering van KLM in Parijs, om de veranderaars daar te ondersteunen. Daarnaast wilden de afdelingen lokaal aandacht vragen voor de noodzaak om de luchtvaart te laten krimpen. 

Wat zijn onze vervolgstappen?

  • Onze groepen zijn het fundament van onze beweging. In 2024 zetten we in op het ondersteunen en uitbouwen van deze groepen en daarmee op het vergroten, verbreden en versterken van onze beweging. Samen met hen bereiken we nog meer mensen om mee te doen met onze campagnes.

Serviceloketten

Trainersloket

Het trainersloket biedt gratis trainingen voor onze groepen. Er zijn diverse trainingen, waaronder over klimaatrechtvaardigheid, organizing, actievoeren en diversiteit. 

In 2023 zijn er 40 trainingen gegeven, onder andere door Fair Future Generators en lokale Milieudefensie groepen. Ruim 400 deelnemers deden mee aan deze trainingen. 

Initiatievenloket

Wanneer een groep een mooi eigen initiatief heeft dat op een manier bijdraagt aan klimaatrechtvaardigheid, komen ze in aanmerking voor financiële steun. Mits het plan lokaal wordt uitgevoerd, kort loopt en aansluit bij de doelen van Milieudefensie. 

In 2023 zijn 26 initiatieven gehonoreerd. Er werden bijeenkomsten georganiseerd rondom diverse thema’s, zoals de omgevingswet en de ecologische waarde van de Waddenzee, vanwege de plannen van Shell om daar te boren. In totaal deden er 5000 mensen mee aan deze activiteiten.

Juridisch loket

Als een groep juridische stappen wil zetten, kunnen ze gebruik maken van onze juridische toolkit. Soms is er ook financiële steun nodig. Daarom startten wij in januari 2023 met een pilot: het juridisch loket. Dit kan helpen met rechtszaken, bijvoorbeeld over het warmtenet van Eneco, gaswinning nabij Natura 2000 gebieden en bijstand om te strijden tegen afvalverbranding vlakbij Maastricht. 

De aanvragen werden beoordeeld door een juridische commissie. Van de 5 aanvragen die zijn gedaan, zijn er 4 gehonoreerd. 

Digital organizing

Milieudefensie bouwt aan een sterke verandermacht. Om deze verandermacht groter en effectiever te maken zetten we digital organizing in. Dat betekent dat we gebruik maken van digitale tools om mensen te organiseren.

In 2023 bereidden we een grote upgrade voor van onze digitale infrastructuur. Met deze verbeterslag kunnen we in de toekomst makkelijker in kaart brengen welke veranderaars wanneer actief zijn en hoe we ze op de juiste manier kunnen ondersteunen. Zo kunnen we strategische keuzes maken en onze beweging versterken. Verder willen we het makkelijker maken om digitaal impact te maken: door onze informatie toegankelijker te maken en door het aanmelden voor acties en bijeenkomsten te vereenvoudigen. 

Wat zijn onze vervolgstappen?

  • Eind januari 2024 lanceren we de vervanger van het Veranderaarsplatform: de Veranderaarswebsite. In maart starten we met het implementeren van een nieuw CRM-systeem (Customer Relationship Management) voor actieve veranderaars. We streven ernaar dat er eind 2024 een hoogwaardige infrastructuur in gebruik is.

Ledenparticipatie

Onze leden zijn de kern van onze vereniging en daarom vinden we het belangrijk om met hen in gesprek te zijn. In 2023 organiseerden we diverse momenten om met leden van gedachten te wisselen. 

Algemene Ledenvergaderingen (ALV’s)

In 2023 organiseerden we weer 2 ALV’s die zowel op locatie als online te volgen waren. Op 10 juni stemde de ALV in met een aanscherping van onze visie op kernenergie. Ook werd een ledenmotie over bioboeren aangenomen. Tijdens de ALV van 9 december presenteerden we onze plannen voor 2024. Die werden aangenomen. Ook stemden de leden in met de nieuwe statuten en reglementen. Alle leden konden van tevoren stemmen, dus ook de leden die niet aanwezig waren op de ALV. 

In totaal werd er 3317 keer gestemd. Dit aantal is hoger dan in 2022 (2535). 

Klimaatfestival

Op 10 juni 2023 organiseerden we voor het eerst in 5 jaar weer een Klimaatfestival.  Ditmaal koppelden we de dag aan onze Algemene Ledenvergadering (ALV). Leden en veranderaars maakten kennis met verschillende projecten en campagnes van Milieudefensie. Zowel Milieudefensie Jong als Fair Future Generators ontmoetten nieuwe belangstellenden. 

Wat zijn onze vervolgstappen?

  • In 2024 gaan we door met deze participatie-evenementen. Nu al staan er avonden over voedsel, energie en industrie in de planning en natuurlijk staan er wederom twee ALV’s op de planning.

Fair Future Generators

Fair Future Generators is het jongerentraineeship van Milieudefensie en onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Jongeren tussen 18 en 27 jaar volgen gedurende 4 maanden trainingen en werken aan een project rond klimaatrechtvaardigheid.

Fair Future Generators werkt samen met ongeveer 30 lokale organisaties in heel Nederland, waar de jongeren projecten uitvoeren. Ons doel: de jongeren opleiden tot leiders in de klimaatbeweging. Een deel van de jongeren werd na deelname aan Fair Future Generators actief binnen Milieudefensie Jong. 

In 2023 rondden ongeveer 90 deelnemers het traject af en bereikten we honderden jongeren. Ook werkten we samen met ongeveer 30 lokale organisaties verspreid over het land.


Wat zijn onze vervolgstappen?

  • Door een voortzetting van de subsidie van 2024 tot 2026 kan Fair Future Generators worden opgeschaald. We sluiten aan op de grote campagne van Milieudefensie, gericht op 29 grote vervuilers. Om meer jongeren bij Fair Future Generators te betrekken gaan wij actief samenwerken met onderwijsinstellingen.