Onze groepen en afdelingen zetten zich in voor een leefbare planeet en zijn actief in heel Nederland. Zij dragen bij aan onze landelijke campagnes en organiseren acties in hun eigen regio. In 2023 voerden groepen onder andere acties rond de aandeelhoudersvergaderingen van grote vervuilers en organiseerden zij mede de grootste Klimaatmars ooit.
Met de slogan ‘Geld naar klimaat en vakkenvullers, niet naar vervuiling en zakkenvullers’ trapten onze groepen het aandeelhoudersseizoen af bij Ahold, samen met Milieudefensie Jong en FNV. In verschillende bondgenootschappen bezochten zij ook de aandeelhoudersvergaderingen van Rabobank, ING, Unilever, KLM, RWE, NN Group en Shell.
Op 12 november vond de grootste Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid ooit plaats: 85.000 mensen liepen door Amsterdam. Om de Klimaatmars groot te maken organiseerden de OK-groepen samenreis-events en en flyermomenten. Onze actiepakketten vonden gretig aftrek en hielpen goed bij de werving.
Het trainersloket biedt gratis trainingen voor onze groepen. Er zijn diverse trainingen, waaronder over klimaatrechtvaardigheid, organizing, actievoeren en diversiteit.
In 2023 zijn er 40 trainingen gegeven, onder andere door Fair Future Generators en lokale Milieudefensie groepen. Ruim 400 deelnemers deden mee aan deze trainingen.
Wanneer een groep een mooi eigen initiatief heeft dat op een manier bijdraagt aan klimaatrechtvaardigheid, komen ze in aanmerking voor financiële steun. Mits het plan lokaal wordt uitgevoerd, kort loopt en aansluit bij de doelen van Milieudefensie.
In 2023 zijn 26 initiatieven gehonoreerd. Er werden bijeenkomsten georganiseerd rondom diverse thema’s, zoals de omgevingswet en de ecologische waarde van de Waddenzee, vanwege de plannen van Shell om daar te boren. In totaal deden er 5000 mensen mee aan deze activiteiten.
Als een groep juridische stappen wil zetten, kunnen ze gebruik maken van onze juridische toolkit. Soms is er ook financiële steun nodig. Daarom startten wij in januari 2023 met een pilot: het juridisch loket. Dit kan helpen met rechtszaken, bijvoorbeeld over het warmtenet van Eneco, gaswinning nabij Natura 2000 gebieden en bijstand om te strijden tegen afvalverbranding vlakbij Maastricht.
De aanvragen werden beoordeeld door een juridische commissie. Van de 5 aanvragen die zijn gedaan, zijn er 4 gehonoreerd.
Milieudefensie bouwt aan een sterke verandermacht. Om deze verandermacht groter en effectiever te maken zetten we digital organizing in. Dat betekent dat we gebruik maken van digitale tools om mensen te organiseren.
In 2023 bereidden we een grote upgrade voor van onze digitale infrastructuur. Met deze verbeterslag kunnen we in de toekomst makkelijker in kaart brengen welke veranderaars wanneer actief zijn en hoe we ze op de juiste manier kunnen ondersteunen. Zo kunnen we strategische keuzes maken en onze beweging versterken. Verder willen we het makkelijker maken om digitaal impact te maken: door onze informatie toegankelijker te maken en door het aanmelden voor acties en bijeenkomsten te vereenvoudigen.
Onze leden zijn de kern van onze vereniging en daarom vinden we het belangrijk om met hen in gesprek te zijn. In 2023 organiseerden we diverse momenten om met leden van gedachten te wisselen.
In 2023 organiseerden we weer 2 ALV’s die zowel op locatie als online te volgen waren. Op 10 juni stemde de ALV in met een aanscherping van onze visie op kernenergie. Ook werd een ledenmotie over bioboeren aangenomen. Tijdens de ALV van 9 december presenteerden we onze plannen voor 2024. Die werden aangenomen. Ook stemden de leden in met de nieuwe statuten en reglementen. Alle leden konden van tevoren stemmen, dus ook de leden die niet aanwezig waren op de ALV.
In totaal werd er 3317 keer gestemd. Dit aantal is hoger dan in 2022 (2535).
Op 10 juni 2023 organiseerden we voor het eerst in 5 jaar weer een Klimaatfestival. Ditmaal koppelden we de dag aan onze Algemene Ledenvergadering (ALV). Leden en veranderaars maakten kennis met verschillende projecten en campagnes van Milieudefensie. Zowel Milieudefensie Jong als Fair Future Generators ontmoetten nieuwe belangstellenden.
Fair Future Generators is het jongerentraineeship van Milieudefensie en onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Jongeren tussen 18 en 27 jaar volgen gedurende 4 maanden trainingen en werken aan een project rond klimaatrechtvaardigheid.
Fair Future Generators werkt samen met ongeveer 30 lokale organisaties in heel Nederland, waar de jongeren projecten uitvoeren. Ons doel: de jongeren opleiden tot leiders in de klimaatbeweging. Een deel van de jongeren werd na deelname aan Fair Future Generators actief binnen Milieudefensie Jong.
In 2023 rondden ongeveer 90 deelnemers het traject af en bereikten we honderden jongeren. Ook werkten we samen met ongeveer 30 lokale organisaties verspreid over het land.