Lokaal

Milieudefensie Bulderbos

twintig jaar Bulderbos

Milieudefensie Bulderbos

Het Bulderbos bestaat al meer dan 20 jaar. Het actiebos is ontstaan als een levend, groeiend protest tegen overlast en uitbreiding van luchthaven Schiphol. Deze historische plek is nu een groene enclave tussen de opstijgende vliegtuigen.

 

Over het Bulderbos

Op 6 november 1994 plantten duizenden mensen, waaronder veel kinderen, 7800 bomen als protest tegen de aanleg van de vijfde baan, nu polderbaan geheten.

Eigenaar van het Bulderbos is Milieudefensie. Het bos wordt onderhouden door de Bulderboswachters, vrijwilligers van het Landschap Noord-Holland.

Het Bulderbos is vrij toegankelijk. Het bos is een herinnering aan het andere Bulderbos, dat ooit een straat verder lag, aan de Vijfhuizerweg. In april 1995 plantten honderdtwintig organisaties daar een boom. Dit bos heeft een centrale rol gespeeld als juridisch wapen in de strijd tegen de uitbreiding en als plek voor de actievoerders om elkaar te ontmoeten. Het perceel blijft vooralsnog een symbolische protestgebied tegen de uitbreiding van Schiphol. Duizenden mensen steunden de langste actie ooit van Milieudefensie.

Contact

  • Contactpersoon Milieudefensie Bulderbos: Hanneke Bonke
  • Contact: bel 06 1361 7500 of mail naar bulderbos@milieudefensie.nl

Routebeschrijving

Het Bulderbos ligt aan de IJweg in Vijfhuizen.

Fietsen is het makkelijkst, zie bijgaand kaartje. Op station Hoofddorp kan je een OV-fiets huren.

Met de Zuidtangent (buslijn 300) kan je van Haarlem, Hoofddorp NS of Schiphol NS redelijk dichtbij komen. Uitstappen halte Hoofddorp Expo Haarlemmermeer (op het terrein van de voormalige Floriade). Je bent dan in Vijfhuizen, en vanaf daar is het nog 1200 meter lopen.

De verstokte automobilist kan het beste parkeren bij de spottersplaats schuin tegenover het Bulderbos. Niet op de keerlus gaan staan, er wordt streng gecontroleerd.

Route: Vanaf de doorgaande weg tussen Hoofddorp en Rottepolderplein, bij de afslag Vijfhuizen niet richting Vijfhuizen dorp, maar het polderweggetje de andere kant op inslaan. Dit is de Vijfhuizerweg. Ga bij de eerste kruising links, Dit is de IJweg. Het Bulderbos ligt bij de keerlus aan het eind van de weg. Fietsers kunnen vanuit Boesingheliede het fietspad langs de polderbaan nemen of vanaf Hoofddorp de IJweg af fietsen. Als je beschikt over een navigatiesysteem kun je postcode 2141 CN (Vijfhuizen) intoetsen.

Route Bulderbos