In 2020 ondersteunden we 30 Operatie Klimaatgroepen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. Sommige groepen waren in corona-tijd minder actief of stopten, maar er kwamen ook nieuwe groepen bij.
“Als vader en opa wil ik een klimaatrechtvaardige toekomst voor mijn en andermans kinderen en kleinkinderen en de generaties daarna. Ik begon eind 2020 als enige veranderaar een Operatie Klimaatgroep in Drenthe, inmiddels zijn we met z’n drieën. De klimaatcrisis is geen hopeloze zaak en als je daarvan nog niet overtuigd bent, lees dan het boek Drawdown van Paul Hawken. Stil zitten is geen optie!”
Ook in 2020 organiseerden we bijeenkomsten om elkaar te leren kennen, te inspireren en gezamenlijk de koers van Milieudefensie te bepalen. Zoals bijvoorbeeld tijdens 2 ledencongressen, noodgedwongen voor het eerst online. Dat pakte positief uit: niet eerder brachten zo veel leden hun stem uit. In augustus stemden 1270 leden, in december 720. Ook werd de congressen beter bezocht dan ooit, met 200 aanwezigen in augustus en 220 in december.
Tijdens het congres op 12 december besloten de leden om het digitaal stemmen te verankeren in de statuten. Zo wordt stemmen in de toekomst eenvoudiger en onze vereniging democratischer omdat meer leden hun stem uitbrengen.
We geloven in samenwerken, verbinden en versterken. Samen met lokale groepen, want verandering komt uit de samenleving. Inspirerende initiatieven dreigen soms stuk te lopen door gebrek aan financiële middelen of (juridische) kennis. Met het Groepenloket geven we mensen het gereedschap in handen om het verschil te maken.
We ondersteunden 20 lokale acties. Onze lokale afdelingen en andere lokale groepen klopten aan met creatieve ideeën om hun stem te laten horen en kregen onze (financiële) steun. Hieronder lees je over een aantal lokale initiatieven.
Onze lokale afdelingen waren actief op diverse terreinen.
Bijvoorbeeld:
Met het Groepenloket ondersteunden we ook andere lokale initiatieven. Bijvoorbeeld:
Fair Future Generators is een initiatief van Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief waarbij jongeren vorm geven aan hun maatschappelijke diensttijd met een project rond klimaatrechtvaardigheid. Deze diensttijd wordt ingevuld bij Milieudefensie of een collega-organisatie verspreid over het land.
In 2019 startten de eerste trajecten met 45 jongeren. In 2020 namen 82 jongeren deel, in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. Zij volgden trainingen en ontwikkelden hun vaardigheden binnen projecten in de klimaatbeweging.
Een diverse groep jongeren
Net als vorig jaar slaagden we erin om een diverse groep jongeren aan te trekken: met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus. Dat bereikten we door nauw samen te werken met de Fawaka Ondernemersschool die expertise heeft op het gebied van inclusiviteit. Van alle deelnemers had 22% een migratie-achtergrond, was bijna de helft praktisch opgeleid en was 30% nieuw in de klimaatbeweging. Door in te zetten op diversiteit leerden we veel over mensen en groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de klimaatbeweging.
Geslaagd
Tijdens de maatschappelijke diensttijd konden de jongeren iets doen voor de maatschappij, kennis en ervaring opdoen en nieuwe mensen leren kennen. Uit de evaluatie bleek dat Fair Future Generators daarin zeker is geslaagd:
Ook in 2021 en 2022 gaan we door met Fair Future Generators.
‘Het was een enorm leerzame ervaring en een mooie kans om iets nieuws te leren. Veel leerzamer dan de studies die ik heb gedaan en een betere voorbereiding op een baan en de maatschappij.’
In 2020 lanceerden we het Veranderaarsplatform, een online community voor veranderaars uit het hele land: om kennis en ervaring uit te wisselen, elkaar te inspireren en samen te werken. Het platform groeide van 0 naar meer dan 1000 leden. Voorheen hadden veranderaars uit Groningen en Maastricht weinig contact, nu kunnen ze via het platform gemakkelijker ervaringen uitwisselen.