milieudefensie jaarverslag 2023
Aandacht voor klimaatstress bij jongeren

Wat deed Milieudefensie Jong nog meer  in 2023?

  • Milieudefensie Jong voerde actie bij een Albert Heijn-filiaal in Amsterdam,  tegen kippen in legbatterijen in Indonesië, samen met Sinergia Animal, een internationale dierenrechtenorganisatie. De aanwezige jongeren vroegen aandacht voor de Indonesische tak van Ahold. Online werd de petitie 5000 keer ondertekend. Op deze manier vestigde Milieudefensie Jong de aandacht op de internationale wandaden van Ahold en op het belang van internationale samenwerking om actie te voeren tegen zo'n groot bedrijf. 
  • In mei nam Milieudefensie Jong deel aan de eerste support-demonstratie bij de A12, samen met 125 maatschappelijke organisaties en duizenden andere mensen. Dit leverde veel media-aandacht op en goede bondgenootschappen met andere organisaties.
  • In juli voerden de jongeren actie bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina, om de grote vervuiler aan te zetten tot een goed klimaatplan. CEO Jan Derck van Karnebeek kwam naar buiten om een bal in het ‘klimaatdoel’ te schieten. Hij zegde helaas niet toe om zich te houden aan het Klimaatakkoord van Parijs.

De jongeren bezochten meerdere aandeelhoudersvergaderingen:

  • Ze voerden zowel buiten als binnen actie bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold. Met deze actie bereikten de jongeren veel media-aandacht en verhoogden zij de druk op Ahold.
  • Ze voerden actie bij de aandeelhoudersvergaderingen van ING en Rabobank. Milieudefensie Jong verzorgde het podiumprogramma buiten.
  • Ze reisden naar Londen om de aandeelhoudersvergadering van Unilever bij te wonen. Zo verhoogden ze de druk op Unilever, genereerden ze veel persaandacht (van Trouw tot het RTL-journaal) en vergrootten zij hun netwerk.

Wat zijn onze vervolgstappen?

  • Milieudefensie Jong gaat ook volgend jaar door met het onder druk  zetten van grote vervuilende bedrijven in de voedselsector, dat zijn  Ahold Delhaize, Rabo, Unilever, Yara, Friesland Campina en Vion. Dit  doen ze door onderzoeken en/of acties tegen individuele bedrijven en door het bezoeken van hun aandeelhoudersvergadering. 
  • Ook dit jaar gaat MD Jong met een grote groep naar Londen voor Unilever en ook naar Ahold. Ook zijn ze aanwezig bij de aandeelhoudersvergaderingen van ING en KLM om daar het jongerenperspectief te brengen. In alle acties die ze ondernemen staat het begrip klimaatrechtvaardigheid centraal.