english

Onze oplossing

Gezonde en eerlijke zuivel, respectvol geproduceerd zonder dierenleed en schade aan de aarde. Met een eerlijke prijs voor boeren. Daar zetten we ons voor in. Een veehouderij met toekomst werkt volgens ons met een gesloten kringloop. Hieronder leggen we uit wat dat betekent.

Zo zien we het graag

Bij een glas melk zónder zorgen weet je zeker dat:

  • de koe die de melk geeft, een goed leven heeft;
  • de boer genoeg verdient, zodat hij goed voor zijn koeien kan zorgen;
  • er geen oerwoud voor is gekapt. 

Wij zien graag dat koeien het grootste deel van het jaar buiten grazen. Dat ze voer eten van eigen land: gras natuurlijk, maar ook tarwe en grasklaver. Dan hoeft er geen soja uit Zuid-Amerika te worden aangevoerd. En we willen dat supermarkten en zuivelbedrijven een minimumprijs garanderen voor de melk zodat boeren een gezond bedrijf kunnen runnen.

Een veehouderij met toekomst

Om dit voor elkaar te krijgen, pleiten wij voor een veehouderij die grondgebonden is. Dat betekent dat er genoeg grond rond een boerderij is om:

  • koeien te laten grazen;
  • de mest te gebruiken voor de vruchtbaarheid van de eigen bodem;
  • het veevoer op het eigen land te verbouwen.

Zo ontstaat er een gesloten kringloop die tot in de eeuwigheid kan voortbestaan. Zonder uitputting van de aarde. We maken gebruik van al het moois dat de natuur ons geeft én we zorgen voor het behoud ervan.

De tegenhanger is de intensieve veehouderij. Die is niet aan grond gebonden. Een megastal kan bijvoorbeeld op een bedrijventerrein staan omdat de koeien nooit buiten komen. Dit vinden we uiteraard géén goed idee.

Met minder koeien

In Nederland zijn er te veel koeien om deze grondgebonden landbouw waar te kunnen maken. Er is namelijk te weinig landbouwgrond om alle koeien buiten te laten grazen. Daarnaast produceren zij te veel mest. Zo ontstaat een overschot dat schadelijk is voor ons milieu. Bovendien hebben de koeien meer voer nodig dan er op eigen land verbouwd kan worden. 

Wij willen een veehouderij die past bij de schaal van Nederland, met minder koeien dus. Zodat een grondgebonden veehouderij wél mogelijk is. En megastallen niet nodig zijn. Dat betekent dat het aantal koeien in ons land moet dalen met 20 tot 30%. 

En een eerlijke prijs voor boeren

Om een gezond en duurzaam bedrijf te kunnen runnen, moeten boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Nu leveren zij, onder druk van supermarkten en zuivelbedrijven, melk voor een te lage prijs. Zelfs al jaren onder de kostprijs. Wij vinden dat deze bedrijven boeren een minimumprijs moeten garanderen.

1717-OPM Fotowand VOEDSEL 3260x2200 -sm.jpg

Boer Gerjo Koskamp, biodynamisch melkveehouder: "Ik produceer op een gezonde manier en ga bewust om met de aarde en de mens. Daar hoort een andere kostprijs bij, namelijk 60 cent per liter."

Hoe bereiken we dit?

Door bij de politiek te pleiten voor een kleinere veehouderij die beter past bij Nederland. Door samen te werken met boeren die duurzamer willen werken. Door zuivelbedrijven en veevoerbedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. En supermarkten, want juist zij kunnen, met hun invloed in de keten, ervoor zorgen dat zuivel duurzaam en eerlijk wordt. 

Wil je meer weten?

Onze leden

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
“We kunnen onze wereld positief veranderen. Door ons te organiseren, mensen om ons heen bewust te maken van gezonde alternatieven en internationaal met elkaar samen te werken.”
"Ik wil graag eerlijk voedsel eten zonder dat ik me zorgen hoef te maken over de schade die ermee is aangericht. Ik steun Milieudefensie omdat zij de vinger precies op de zere plek legt en de problemen rond voedsel vanuit verschillende kanten aanpakt."
Loading...