Dossier Veevoer

Kamervragen over soja

Friends of the Earth

Kamervragen over soja

06 november 2012

6 november 2012 - Drie partijen in de Tweede Kamer (SP, PvdA en D66) hebben vragen gesteld aan de staatssecretaris van EL&I en de minister van Buitenlandse Zaken over de problemen rond de sojateelt in Zuid-Amerika.

 

De vragen gaan over de enorme Nederlandse import van soja, de uitbreiding van de sojateelt en de sociale en milieuproblemen die daarmee gepaard gaan. Zo vraagt de Kamer specifiek naar de schending van landrechten van kleine boeren en inheemse volken. De vragen kwam tot stand na een bezoek van enkele Brazilianen aan de Kamer, o.a. georganiseerd door Milieudefensie.

Milieudefensie is blij dat de Tweede Kamer aandacht heeft voor deze problematiek. Nederland importeert jaarlijks 8,7 miljoen ton soja. Uit onderzoek van Profundo blijkt dat het grootste deel wordt verwerkt in veevoer. Dit wordt geëxporteerd of gebruikt in de Nederlandse vee-industrie. De sojateelt in Zuid-Amerika leidt tot vernietiging van natuur, bodemuitputting en armoede onder de lokale bevolking.

Omdat Nederland een belangrijke speler is op het gebied van soja - alleen China importeert meer - is het belangrijk dat de regering zich inzet om de negatieve impact van de sojateelt te verkleinen. Volgens Milieudefensie kan dit door de import van soja te verkleinen door minder dierlijke eiwitten te consumeren of door importsoja in veevoer te vervangen door Europese eiwitgewassen. We kijken uit naar de antwoorden van de nieuwe staatssecretaris van Landbouw, Co Verdaas (PvdA).

Meer weten?