Dossier TTIP

50 jaar investeringsverdragen, Nederland dubieuze kampioen

50 jaar investeringsverdragen, Nederland dubieuze kampioen

13 januari 2018

Minstens 100 miljard dollar. Dat is het gigantische bedrag dat de afgelopen 50 jaar via Nederlandse investeringsverdragen door bedrijven is geclaimd bij andere landen. Nederland is na de Verenigde Staten voor multinationals het land van keuze voor deze claims.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Milieudefensie, TNI, SOMO en Both ENDS. Wereldwijd werd de afgelopen 50 jaar voor minimaal 570 miljard dollar aan dit soort claims ingediend. En bijna 20 procent daarvan via Nederlandse investeringsverdragen. Bedrijven kunnen een zaak aanspannen als een overheid wetgeving aan wil passen, waardoor de winst van het bedrijf in gevaar komt.

- Stuur nu een e-mail aan onze handelsminister Sigrid Kaag en vraag haar mens, dier en milieu te beschermen en niet de winst van multinationals -

‘Als een overheid bijvoorbeeld gaswinning verbiedt of haar financiële sector beschermt door een bank te nationaliseren, en een bedrijf vindt dat het hierdoor winst misloopt, kan dat bedrijf schadevergoeding eisen’, zegt Freek Bersch, campagneleider Economie van Milieudefensie. Dat gebeurt via het ‘Investor-State Dispute Settlement’ (ISDS)–systeem, een soort rechtbank die boven nationale wetten en regels staat. 

ISDS 50 jaar, een triest jubileum

In 2018 is het 50 jaar geleden dat Nederland voor het eerst ISDS in een investeringsverdrag presenteerde. Dat was in een verdrag met Indonesië. Dit model heeft internationaal de toon gezet. Inmiddels heeft Nederland 90 van dit soort verdragen met andere landen. Daarom openen veel multinationals hier een brievenbusbedrijf. Zo kunnen ze zonder echt in Nederland actief te zijn, een claim indienen via een Nederlands investeringsverdrag.

Start campagne voor eerlijke verdragen

Milieudefensie staat vandaag, zaterdag 13 januari, op de Stadhoudersbrug in Utrecht om de rollen om te draaien. Voorbijgangers gaan hier met Vrouwe Justitia en hun aanklacht tegen multinationals op de foto. We roepen handelsminister Sigrid Kaag op een einde te maken aan oneerlijke investeringsverdragen.

Actie Utrecht


Bersch: ‘Het is tijd voor écht eerlijke verdragen. Verdragen waarin belangen van mens en milieu zwaarder wegen dan de winst van multinationals. Laat Nederland deze keer de ontwerper zijn van een eerlijk en duurzaam model dat net als 50 jaar geleden het voorbeeld kan  zijn voor de hele wereld.’Stuur nu een e-mail aan minister Kaag en roep haar op onze verdragen eerlijk te maken!