Dossier TTIP

Een beter milieu eindigt bij TTIP

Een beter milieu eindigt bij TTIP

22 mei 2015

TTIP is gaswinning toestaan of een vette boete betalen. TTIP is eerst bedrijven raadplegen voordat je een wet maakt. TTIP is van dierenwelzijn een 'handelsbelemmering' maken. TTIP is oude economie terwijl we een nieuwe nodig hebben. TTIP -Transatlantic Trade and Investment Partnership- is een handelsverdrag in wording tussen de EU en VS, dat de weg vrij maakt voor bedrijven die winst maken ten koste van mens en milieu.

 

Lees de gehele tekst van de toespraak.

Handel versus ons milieu

We weten van eerdere handelsverdragen wat de gevolgen kunnen zijn. Zo werd Hamburg gedwongen de bouw toe te staan van een ongewenste kolencentrale. Voor de Canadese staat Quebec dreigt een miljoenenboete vanwege hun schaliegasverbod. Ecuador moet zelfs 2,3 miljard dollar ophoesten, omdat ze toestemming voor oliewinning in de Amazone hebben ingetrokken.

De economische crisis heeft laten zien dat we niet op de oude voet kunnen doorgaan. De klimaatcrisis maakt glashelder dat we het niet langer kunnen uitstellen. We moeten zo snel mogelijk naar een economie die vrij is van fossiel, van verspilling en van hebzucht.

En toch werken onze politieke leiders aan een akkoord dat gebaseerd is op precies die principes die we juist moeten afbreken. De principes: hoe goedkoper hoe beter, hoe meer hoe beter en alles wat dat in de weg zit is een handelsbelemmering.

Daar zeggen wij nee tegen

Want we worden niet gelukkiger van nog meer spullen voor nog lagere prijzen. Zeker niet wanneer de kosten worden afgewenteld...

  • ...op de mensen wiens land wordt afgegraven voor tin, omdat recyclen te duur is,
  • ...op de fabrieksarbeiders voor wie een fatsoenlijk loon teveel gevraagd is,
  • ...op onze kinderen voor wie rampzalige klimaatverandering dreigt,
  • ...en op onze eigen gezondheid, omdat ook voedingswaarde het aflegt tegen handelswaarde.

Zeg je ook nee tegen TTIP?

Doe mee met onze acties tegen TTIP en voor een nieuwe economie.
Blijf op de hoogte
via onze TTIP-nieuwsbrief (meld je rechtsboven aan) of de Facebook-pagina over TTIP.
Organiseer je eigen actie. Voor goede ideeën is er geld beschikbaar van de Stichting Weerbaarheid en Solidariteit. Download het aanvraagformulier