Dossier Tinmijnbouw

Publicaties

Bekijk hier de publicaties over mijnbouw.
21 februari 2011 24 april 2014
Toelichting Ranking tin 2016

Toelichting Ranking tin 2016

Milieudefensie heeft beoordeeld hoe fabrikanten van smartphones, tablets, laptops en game consoles scoren op hun vooruitgang in het gebruik van verantwoord tin. Lees hier hoe de ranglijst tot stand is gekomen.

Lees verder...

Mining for smartphones: the true cost of tin

Mining for smartphones: the true cost of tin

24 november 2012 - Door de winning van tin veranderen de Indonesische eilanden Bangka en Bilitung in maanlandschappen en sterven koraalriffen voor de kust. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse tak van Friends of the Earth, de internationale koepel van milieuorganisaties waarbij ook Milieudefensie is aangesloten. Uit het rapport 'Mining for smartphones, the true cost of tin' blijkt dat de tinwinning een ramp is voor de boeren en de vissers op deze eilanden. Veel van het Indonesische tin wordt gebruikt door bedrijven als Apple, Samsung en het Nederlandse Philips bij de productie van mobieltjes, smartphones, televisies en lampen.

Lees verder...

Brief over schaliegas aan minister Verhagen

24 oktober 2011 - Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Nederland, Stichting Natuur en Milieu, De Natuur en Milieufederaties, Wereld Natuur Fonds, Greenpeace Nederland, De Waddenvereniging, Stop Steenkoolgas, Schaliegasvrij Haaren, Schaliegas Vrij Boxtel en Milieudefensie verzoeken de Nederlandse regering en de Tweede Kamer om een pas-op-de-plaats te maken bij de proefboringen en verdere ontwikkeling van schaliegas en andere vormen van onconventioneel gas (zoals steenkoolgas) in Nederland.

Lees verder...

Open brief: Stop de import van Indonesisch koraal-tin

27 februari 2010. Een brief van Geert Ritsema, woordvoerder internationaal Milieudefensie en Pius Ginting, extractives campaigner WALHI, waarin Nederlandse bedrijven die tin inkopen of verwerken, worden opgeroepen Tin uit Bangka Belitung te boycotten zolang de Indonesische overheid geen maatregelen neemt om natuur en visstand te beschermen.

Lees verder...

Mining Matters Update januari 2010

Mining Matters Update januari 2010

Januari 2010. Milieudefensie bracht afgelopen jaar de milieu-effecten van het gebruik van metalen door het Nederlandse bedrijfsleven in beeld. Wat doen bedrijven en overheid in Nederland eraan om te zorgen voor meer transparantie en ketenverantwoordelijkheid? Update bij het rapport Mining Matters uit 2009.

Lees verder...

Earth Alarm 91 De ‘Extractive Industries Review’ Doorbraak of wassen neus?

Februari 2004. Het schrijfproject Earth Alarm steunt initiatieven ter verbetering van het milieu in het buitenland. Earth Alarm komt in actie op verzoek van lokale organisaties en vraagt altijd om een milieuvriendelijker alternatief. Na jarenlange kritiek heeft de Wereldbank een onafhankelijke evaluatie laten uitvoeren over haar rol bij de financiering van deze sector. Deze evaluatie, onder de naam ‘Extractive Industry Review’, is december 2003 verschenen en bevestigt de kritiekpunten die door de milieubeweging, inheemse volkeren en anderen naar voren zijn gebracht.

Lees verder...

Factsheet Werkt de EU Richtlijn Brandstofkwaliteit?

Factsheet Werkt de EU Richtlijn Brandstofkwaliteit?

De Europese Unie probeert de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen om zo klimaatverandering binnen de perken te houden. Hiervoor heeft de EU onder meer de Richtlijn Brandstofkwaliteit opgesteld. Oliemaatschappijen worden hierin verplicht minder vieze olie, zoals olie gewonnen uit teerzand, op de markt te brengen. Zij lobbyen tegen deze richtlijn. Wij leggen uit waarom ze geen gelijk hebben.

Lees verder...

Katanga Calling. Congolese Cobalt and Consumer Electronics

Katanga Calling. Congolese Cobalt and Consumer Electronics

This month the European Parlement will vote about the proposal to regulate transparency about the origin of imported conflict minerals. We ask the attention of the European Members of Parlement for our booklet about the situation in the province of Katanga in the Democratic Republic of the Congo. The mining industry in Katanga's copper and cobalt belt has enormous impacts on the environment and the social and political situation.

Lees verder...

Hoe is de ranglijst 'Hoe eerlijk is jouw tablet' tot stand gekomen?

Milieudefensie heeft beoordeeld of fabrikanten van smartphones, tablets, laptops en game consoles open zijn over het gebruik van materialen, water, landoppervlak en over de uitstoot van broeikasgassen. Ook hebben we gekeken of ze eerlijk zijn over het gebruik van tin uit Indonesië en of ze bereid zijn om de wantoestanden in de tinmijnen op het Indonesische Bangka aan te pakken onder andere door deelname aan het 'Initiatief Duurzame Handel' (IDH-project). Lees hier hoe de ranglijst tot stand is gekomen.

Lees verder...