Dossier Tinmijnbouw

En weer een groot elektronicabedrijf overgehaald!

En weer een groot elektronicabedrijf overgehaald!

02 september 2014

Hiep hiep hoera! ASUS is om en sluit zich aan bij een groeiende lijst van elektronicabedrijven die voor verantwoord gewonnen tin kiezen. Dus dragen ze straks niet langer bij aan de kaalslag en armoede op de Indonesische eilanden Bangka en Belitung, wel aan mijnbouwgroeves die na gebruik weer ruimte maken voor natuur en omstandigheden voor de arbeiders waar we ons niet voor hoeven te schamen.

Deelnemers Earth Alarm wisten ASUS te overtuigen

Met zo'n duizend brieven en 1355 e-mails riepen deelnemers van onze Earth Alarm-actie ASUS op om het probleem niet langer te negeren. Daarop volgde de eerste reactie van ASUS. Eindelijk hadden we hun aandacht. Een paar weken, gesprekken en uitwisselingen later was ASUS om: ze besloten om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de destructieve manier waarop het tin voor hun elektronica in Indonesië gewonnen wordt.

De Earth Alarm is een actiemiddel van Milieudefensie, waarin we mensen vragen zelf brieven of e-mails te schrijven ter ondersteuning van een campagne. Wil je meehelpen aan het volgende Earth Alarm-succes?

Meld je aan als Earth Alarm-schrijver

Het eerste verantwoorde tin

ASUS gaat nu samen met Milieudefensie, het Initiatief Duurzame Handel en andere bedrijven werken aan het eerste verantwoord gewonnen tin uit Indonesië. Ook de volgende bedrijven hebben gehoor gegeven aan onze oproep en die van Friends of the Earth England:

Philips, Apple, BlackBerry, LG Electronics, Samsung, Sony, HP, Tata Steel en Microsoft

De handtekening van Microsoft geldt eigenlijk alleen voor Nokia, dat ze onlangs hebben overgenomen. Onze campagne om Microsoft over te halen ook voor hun andere producten verantwoord gewonnen tin te gaan gebruiken loopt nog. Over enkele weken hebben we hierover een gesprek met Microsoft, waarna we ze hopelijk ook kunnen verwelkomen als volwaardig lid van dit unieke initiatief.

Waarom dit ook alweer belangrijk is

Bijna wekelijks komen er mensen om het leven, als ze tijdens het graven naar tin bedolven worden onder een zandverschuiving. Het eiland verandert door de tinkoorts in een maanlandschap van mijnbouwgroeves. Als het tin uit de grond is wordt er geen enkele moeite gedaan om de natuur te herstellen of de grond weer vruchtbaar en geschikt voor landbouw achter te laten.

Zolang elektronicabedrijven hun winst willen maximaliseren ten koste van mens en natuur, zullen mensen zoals de bewoners van Bangka de prijs betalen voor onze gadgets.

>> Bekijk in deze video's hoe de tinwinning Bangka tekent