Dossier Shell in Nigeria

De grootste olieramp op aarde

De grootste olieramp op aarde

23 april 2012

De grootste olieramp ooit was niet met de Exxon Valdez of de Deepwater Horizon. In de Nigeriaanse Nigerdelta voltrekt zich al 60 jaar een olieramp waar zeker twee keer zoveel olie gelekt is als in de Golf van Mexico. De gevolgen zijn enorm. Shell is hier in belangrijke mate verantwoordelijk voor.

Olie vernietigt kwetsbare natuur

De Niger is na de Zaire en de Nijl de grootste rivier van Afrika en ook haar delta en mangrovebossen behoren tot de grootste van de wereld. Helaas wordt deze prachtige natuur vernietigd door olie. Een zwarte oliedrap bedekt de vele kreken, poeltjes, mangroven en rivieren die de Niger Delta rijk is. Veel dierenleven is in gevaar. Onder andere chimpansees, luipaarden en olifanten, die in het gebied voorkomen, worden bedreigd.

Een langzame olieramp

Bij olierampen als die met de tanker 'Exxon Valdez' bij Alaska en boorplatform 'Deepwater Horizon' in de Golf van Mexico zijn de publieke verontwaardiging en aandacht groot en wordt razendsnel een noodplan uitgerold. In Nigeria speelt zich echter al decennialang een voortdurende olieramp af van veel groter formaat. Sinds de jaren '50 zijn daar al elf miljoen vaten olie weggelekt. Deze langzame olieramp heeft desastreuze gevolgen voor mensen, dieren, natuur en milieu.

Kanos uitgebrand

Bewoners hebben alleen de lasten en niet de lusten

Het is schrijnend om te zien dat er zoveel geld is verdiend aan de olie-industrie, maar dat de bewoners zelf er nauwelijks iets aan hebben gehad. De meesten van hen zijn afhankelijk van landbouw, visvangst of -kweek en het verzamelen van slakken en andere producten uit de bossen. Olievervuiling betekent voor hen dat er geen drinkwater is, dat vis oneetbaar is, dat de akkerbouw jaren stil zal liggen en dat gewassen niet willen groeien.

Shell verantwoordelijk

De lekkages in de Nigerdelta ontstaan voor een belangrijk deel door slecht onderhoud (corrosie, verouderd materiaal) en slechte beveiliging van leidingen (die open en bloot door dorpen lopen), waardoor spontaan scheuren ontstaan en criminelen gemakkelijk sabotage kunnen plegen. De Nederlandse multinational Shell, (die in Nigeria de 'operator' is van de joint venture van Shell, andere oliebedrijven en de Nigeriaanse overheid) is daarvoor direct verantwoordelijk: zij is beheerder van het leidingennetwerk.

Nalatigheid

Waar bij andere grote olierampen snel en goed wordt opgeruimd, gebeurt dat in Nigeria nauwelijks. Ook neemt Shell nauwelijks voorzorgsmaatregelen om nieuwe lekkages of sabotage te voorkomen. Van compensatie die de vele slachtoffers volgens het Nigeriaans recht zouden moeten krijgen, is al helemaal geen sprake.

Onder meer de Verenigde Naties hebben vastgesteld dat de multinational al decennialang de gelekte olie niet of slecht opruimt en dat Shell zich niet houdt aan de wettelijke milieunormen. Uit het duurzaamheidsverslag van de oliemaatschappij zelf blijkt bovendien dat in 2011 het aantal lekkages door slecht onderhoud is verdubbeld van 32 naar 64.

Een unieke rechtszaak tegen Shell

Wij voeren sinds 2008 een rechtszaak met vier Nigeriaanse boeren om de olievervuiling in Nigeria aan te pakken. We willen dat Shell het prachtige natuurgebied met mangrovebossen, kreken, rivieren en meren herstelt, bewoners compenseert en dat Shell haar leidingen en installaties goed onderhoudt om nieuwe lekkages te voorkomen. Lees meer over deze rechtszaak.