Deutsche Bank stopt financiering Bumitama, Rabo blijft achter

Na een maandenlange campagne van Milieudefensie en haar Europese partnerorganisaties heeft Deutsche Bank haar aandelen van de Indonesische palmolieproducent Bumitama Agri verkocht. Bumitama blijft ondanks herhaalde beloftes ontbossen en illegale palmolie leveren. De Rabobank heeft ook verschillende leningen (zo'n 47 miljoen euro in totaal) uitstaan bij het illegaal opererende Indonesische palmoliebedrijf. Daarnaast heeft de bank sterke financiële banden met Bumitama's grootste afnemer, palmoliegigant Wilmar International. Ondanks herhaald aandringen van Milieudefensie weigert Rabobank haar banden met Bumitama te verbreken.

Deutsche Bank bevestigde haar aandelen Bumitama te hebben verkocht na vragen van de Duitse milieuorganisatie ´Rettet den Regenwald' tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de bank afgelopen donderdag. De Duitse milieuorganisatie bood de bank bij die gelegenheid 87.900 handtekeningen aan van bezorgde Duitse klanten. Rabobank heeft in Nederland van duizenden mensen inmiddels ook een oproep gekregen om de financiering van Bumitama stop te zetten. Dat verzoek heeft de bank echter naast zich neergelegd: Geert Ritsema, campagneleider Energie en Grondstoffen: “Blijkbaar zijn de illegale praktijken van Bumitama voor Deutsche Bank  wél voldoende reden om haar eigen duurzaamheidsbeleid na te leven en financiële banden met het bedrijf te verbreken. Helaas blijft de Rabobank de ogen sluiten voor steeds weer nieuwe bewijzen. Het wordt hoog tijd dat Rabobank net als Deutsche Bank haar eigen duurzaamheidsbeleid serieus neemt en stopt met regenwoudvernietigende praktijken.“

Milieudefensie voert sinds oktober 2013 campagne om Nederlandse banken en pensioenfondsen die banden hebben met Bumitama en haar afnemers te wijzen op de illegale ontbossing en landroofpraktijken van Bumitama. Anton P. Widjaya, directeur van Walhi (Friends of the Earth West-Kalimantan, de Indonesische zusterorganisatie van Milieudefensie): “De verklaring van Deutsche Bank is een duidelijk signaal om de destructieve palmoliepraktijken van Bumitama te stoppen en deze stap moet ook gezet worden door andere banken en investeerders, zoals Rabobank, die zeggen duurzaam en verantwoord te willen investeren.”

Friends of the Earth  Europe, de Europese koepelorganisatie van Milieudefensie bracht afgelopen week  een gecombineerd rapport uit over Wilmar en Bumitama en verschillende andere landroof zaken in Afrika[1] . De CEO van Deutsche Bank gaf aan in dialoog te zijn met Wilmar, maar nog niet klaar te zijn voor de stap om financiële banden te verbreken. Geert Ritsema: “Deutsche Bank heeft een positieve eerste stap gezet, nu kan Rabobank niet meer achterblijven. Een volgende stap is om ook investeringen in Wilmar International terug te trekken. Ook Wilmar faalt schromelijk bij het naleven van haar eigen duurzaamheidsbeleid in de landen waarin het bedrijf opereert. De palmoliesector heeft zoveel concrete voorbeelden van landroof, ontbossing en degradatie van biodiversiteit, er is nu geen excuus meer voor verantwoorde financiers om erin te investeren. “

Rabobank heeft 47 miljoen euro aan leningen bij Bumitama uitstaan(2) en heeft Wilmar International tussen juni 2010 en oktober 2012 222 miljoen geleend. In september 2013 en maart 2014 is daar nog eens 144 miljoen euro bijgekomen. Andere banken en pensioenfondsen: ING, PGGM en ABP hebben respectievelijk 26, 7 en 6 miljoen euro aan aandelen in Wilmar International. ABN Amro heeft sinds september 2013 91 miljoen euro aan leningen bij Wilmar uitstaan.

Meer informatie bij Milieudefensie Persvoorlichting: 020 5507 333

Noten:
(1) Nieuw rapport (mei 2014): Continuing to exploit and deforest: Wilmar’s on-going abuses
(2) Het eerder uitgebrachte rapport Commodity Crimes (november 2013) en Bumitama’s Diary of Destruction (maart 2014)

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...