english

Word Luchtwachter voor gezonde lucht

Als Luchtwachter hou je in de gaten of jouw gemeente het vonnis van de rechter goed uitvoert. De oorzaken van de slechte luchtkwaliteit zijn al jarenlang bekend en de oplossingen zijn dat ook.

Gemeenten moeten investeren in goed openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto's. Maar ook lagere maximumsnelheden, milieuzones en autoluwe steden helpen. Jij kunt samen met andere Luchtwachters zorgen dat jouw stad daar werk van maakt.

Je kunt 3 dingen doen:

  • Checken of de overheid de juiste maatregelen neemt;
  • Praten met lokale politici, zodat ze in actie komen;
  • Aandacht vragen voor de slechte luchtkwaliteit in jouw buurt.

Milieudefensie biedt handvatten hiervoor.

Luchtwacht in de steden met veel vervuilend verkeer

De Luchtwacht is vooral actief in de 8 steden met het meeste vervuilende verkeer: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Eindhoven, Arnhem, Delft en Utrecht.

Doe je ook mee? Meld je aan via het aanmeldformulier. Dan ontvang je van ons meer informatie en kun je gauw aan de slag om de luchtkwaliteit bij jou in de buurt te verbeteren. 

“Waarom ik Luchtwachter ben…”

Er zijn al veel Nederlanders die in actie komen voor gezonde lucht. Zo ook Luchtwachter Lisa en fietskoerier Guido. Kijk en luister naar hun verhaal en laat je inspireren.

Ja, ik wil gezonde lucht!

Wij eisen dat de overheid zo snel mogelijk zorgt voor betere luchtkwaliteit. Jouw hulp hierbij is onmisbaar. Help je mee? Want elke dag dat wij in ongezonde lucht moeten leven, is er één te veel.

Wil je meer weten?

Dit zeggen onze Luchtwachters

"Heel veel mensen worden ziek door luchtvervuiling. Mijn moeder is bijna overleden aan een longontsteking. Daarom wil ik mensen bewust maken hoe erg luchtvervuiling is. Want dan kunnen we er iets aan doen. Als Luchtwachter help ik mee de lucht gezonder te maken."
Loading...