english

Luchtvervuiling: wat kan jij eraan doen?

Luchtvervuiling is een groot probleem. En onze steden slibben dicht door de vele auto's. Daar kan je iets aan doen door te wandelen, te fietsen en gebruik te maken van het openbaar vervoer of een elektrische auto. Maar je kan nog meer doen voor gezonde lucht.

Milieudefensie doet veel om de lucht gezond te maken en onze steden anders in te richten: onderzoek, acties en rechtszaken. Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Doe met ons mee. Kijk hieronder wat jij kan doen:

Check wat jouw gemeente doet: word Luchtwachter!

Op 7 september 2017 wonnen wij een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat, het zogenaamde kort geding. De overheid moet nu keihard aan de slag om de luchtkwaliteit te verbeteren. De vraag is alleen of ze dit ook echt gaat doen. Vanaf januari 2018 houden we dat met zoveel mogelijk Luchtwachters dan ook goed in de gaten. De Luchtwachters zijn onmisbaar en van groot belang om de lucht gezond te maken. We kunnen jouw hulp goed gebruiken.

Meld je aan en lees meer over de Luchtwacht. 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Wil jij graag op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten van onze campagne? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en kies interesse Verkeer. Vul je ook je postcode in? Dan kunnen we je uitnodigen voor activiteiten die we bij jou in de buurt organiseren.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Steun onze rechtszaak voor gezonde lucht

De Nederlandse lucht is op veel plekken erg ongezond. We leven zelfs gemiddeld 13 maanden korter door de hoeveelheid schadelijke stoffen die we inademen. Dit is onacceptabel. Daarom zijn we een rechtszaak gestart tegen de Nederlandse Staat. Help je (weer) mee? Want elke dag dat wij in ongezonde lucht moeten leven, is er één te veel. Doneer nu!

Ja, ik steun de rechtszaak voor gezonde lucht.

Dit kan je zelf doen voor gezonde lucht

Veel mensen in Nederland wonen in een omgeving waar de lucht ongezond is. Verhuizen is vaak geen optie. Bovendien zijn er maar weinig plekken in Nederland waar luchtvervuiling geen probleem is. Natuurlijk is het belangrijk dat de lucht gezonder wordt. Daarvoor moeten de regering en gemeenten aan de slag. Tot die tijd kan je met een paar simpele stappen zorgen dat jij en je gezin zo min mogelijk last hebben van vervuilde lucht. En natuurlijk kan je zelf minder luchtvervuiling veroorzaken. Ga eens wandelen, neem de fiets of reis met het openbaar vervoer. Of als dat voor jou een mogelijkheid is, kies dan voor een deelauto zoals GreenWheels of Snappcar.

Lees in ons informatieblad meer over wat je zelf kunt doen voor gezonde lucht (pdf).

Geen scooters op het fietspad

Steeds vaker sta je als fietser bij het stoplicht in de stinkende walmen van een scooter. Sinds 2007 is het aantal scooters (waaronder ook brommers en snorfietsen) in totaal met bijna 60% gegroeid. Milieudefensie vindt scooters niet meer van deze tijd. Scooters stoten enorm veel schadelijke stoffen uit. Wij staan dan ook achter het GGD-advies om de scooter te verbieden. Per 2020 wil Milieudefensie alleen nog schone tweewielers in onze steden. Mensen met een vervuilende scooter hebben dan nog een paar jaar om een schoner voertuig aan te schaffen. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. En tot die tijd: geen scooters op het fietspad!

Meedoen aan onze campagne? Vraag hier een actiepakket aan.

Ja, ik wil gezonde lucht!

Wij eisen dat de overheid zo snel mogelijk zorgt voor betere luchtkwaliteit. Jouw hulp hierbij is onmisbaar. Help je mee? Want elke dag dat wij in ongezonde lucht moeten leven, is er één te veel.

Wil je meer weten?

Dit zeggen onze Luchtwachters

"Heel veel mensen worden ziek door luchtvervuiling. Mijn moeder is bijna overleden aan een longontsteking. Daarom wil ik mensen bewust maken hoe erg luchtvervuiling is. Want dan kunnen we er iets aan doen. Als Luchtwachter help ik mee de lucht gezonder te maken."
Loading...