Publicaties

Rapporten

18 februari 2011 18 februari 2011
EKO-tellingen 2010

EKO-tellingen 2010

14 november 2010. Voor het dertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds 2006 wordt in samenwerking met Solidaridad ook het Fairtrade aanbod onderzocht. Met de EKO-tellingen in honderden supermarkten verspreid over heel Nederland, stimuleren Milieudefensie en Solidaridad de verbreding van het assortiment duurzame producten in de supermarkt. Naast dat consumenten terecht kunnen in speciaalzaken is de afzet via supermarkten erg belangrijk voor een verdere groei van de biologische en fairtrade sector.

Lees verder...

Double standard

Double standard

November 2010. Shell practices in Nigeria compared with international standards to prevent and control pipeline oil spills and the Deepwater Horizon oil spill. By Professor Richard Steiner, Anchorage, Alaska USA

Lees verder...

Ketenanalyse: meer dan levenscyclusanalyse alleen

Ketenanalyse: meer dan levenscyclusanalyse alleen

November 2010 - CE Delft onderzocht in opdracht van Milieudefensie welke criteria nodig zijn om tot een goede vergelijking te komen van de milieukundige effecten van de teelt van Zuid-Amerikaanse soja en de teelt van Europese peulvruchten. Uit het rapport blijkt dat alle recente Nederlandse LCA-studies over de sojateelt de effecten van ontbossing en landconversie niet meenemen. De vergelijkingen gaan daarmee mank. Milieudefensie pleit voor de vervanging van Zuid-Amerikaanse soja door Europese veevoergewassen omdat de voortdurende expansie van de sojateelt in Zuid-Amerika een onophoudelijke ontbossing van onder meer het Amazonewoud in stand houd. Zolang de marktvraag niet vermindert zal er druk op ontbossing blijven bestaan. Maar het verplaatsen van de veevoerteelt naar Europa heeft ook milieu-effecten tot gevolg. Hoe verhouden die effecten zich en hoe breng je alle effecten correct in beeld?

Lees verder...

Haalbaarheid van regionale veevoerstromen

Haalbaarheid van regionale veevoerstromen

20 augustus 2010 - Harry Vahl, specialist in veevoergrondstoffen, onderzocht voor Milieudefensie de mogelijkheden om soja te vervangen door in Noord-West Europa geteelde eiwitgewassen. Doel is het onderzoeken van de haalbaarheid van de introductie nieuw tussensegment streekproduct (vlees, zuivel of eieren), met een extra toegevoegde regionale waarde. Niet alleen het product zelf komt uit de streek, maar het productiedier wordt gevoerd met veevoer dat ook uit de streek komt. Streekvoer voor het ware streekproduct.

Lees verder...

Tar sands

Tar sands

May 2010. Fuelling the climate crisis, undermining EU energy security and damaging development objectives.

Lees verder...

Klappers voor het klimaat

Klappers voor het klimaat

Maart 2010. In het Klimaatpamflet van Milieudefensie staan 10 maatregelen die de noodzakelijke bezuinigingen in ons land mogelijk maken en tegelijkertijd Nederland definitief op de rails zetten naar een koolstofarme economie.

Lees verder...

Deur dicht voor illegaal gekapt merbau!

Deur dicht voor illegaal gekapt merbau!

Deel 3, maart 2010. Een onderzoek van Milieudefensie naar merbau in buitendeuren. Eind 2009 onderzocht Milieudefensie voor de derde keer op rij het totale assortiment buitendeuren en het beleid voor duurzaam hout van acht winkelketens (Gamma, Praxis, Karwei, Formido, Imabo, Bouwmaat, Hornbach en Multimate) middels winkelinspecties in 58 vestigingen. Daarnaast heeft Milieudefensie de voornaamste producenten en importeurs van merbauhouten buitendeuren geënquêteerd.

Lees verder...

Too Green to be True

Too Green to be True

March 2010. IOI Corporation in Ketapang District, West Kalimantan. A publication by Milieudefensie and Friends of the Earth Europe. This report demonstrates that despite extensive commitments to sustainability via corporate social responsibility policies and engagement in multi-stakeholder initiatives, the IOI Corporation is failing to live up to its green reputation. To put into the spotlight what is really happening on the ground, Milieudefensie commissioned Aidenvironment to investigated a number of IOI's oil palm plantations in the south of Ketapang, West Kalimantan, Indonesia, where the company is expanding.

Lees verder...

Opties voor MVO-regulering bedrijven

Opties voor MVO-regulering bedrijven

Februari 2010. Een notitie voor Milieudefensie door Profundo. Het doel van deze notitie is het beschrijven van een aantal vernieuwende reguleringsmogelijkheden om te waarborgen dat Nederlandse bedrijven, hun dochterbedrijven en toeleveranciers ook in het buitenland niet meer (mede)verantwoordelijk zijn voor ernstige vormen van mensenrechtenschendingen en excessieve vormen van milieuschade.

Lees verder...

Shell in the Niger Delta: A Framework for Change

Shell in the Niger Delta: A Framework for Change

February 2010. ECCR's most recent report documents and provides an update on the social and environmental impacts of the operations of Royal Dutch Shell's Nigerian subsidiary, the Shell Petroleum Development Company (SPDC), and explores what needs to change. At the report's core are five case studies commissioned from civil society organisations that work with Niger Delta communities.

Lees verder...

Mining Matters Update januari 2010

Mining Matters Update januari 2010

Januari 2010. Milieudefensie bracht afgelopen jaar de milieu-effecten van het gebruik van metalen door het Nederlandse bedrijfsleven in beeld. Wat doen bedrijven en overheid in Nederland eraan om te zorgen voor meer transparantie en ketenverantwoordelijkheid? Update bij het rapport Mining Matters uit 2009.

Lees verder...

A Dangerous Obsession

A Dangerous Obsession

November 2009. Met deze studie wordt duidelijk dat de huidige Europese emissiehandel in CO₂-rechten een effectieve klimaataanpak ondermijnt.

Lees verder...