Publicaties

Rapporten

18 februari 2011 18 februari 2011
Mining for smartphones: the true cost of tin

Mining for smartphones: the true cost of tin

24 november 2012 - Door de winning van tin veranderen de Indonesische eilanden Bangka en Bilitung in maanlandschappen en sterven koraalriffen voor de kust. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse tak van Friends of the Earth, de internationale koepel van milieuorganisaties waarbij ook Milieudefensie is aangesloten. Uit het rapport 'Mining for smartphones, the true cost of tin' blijkt dat de tinwinning een ramp is voor de boeren en de vissers op deze eilanden. Veel van het Indonesische tin wordt gebruikt door bedrijven als Apple, Samsung en het Nederlandse Philips bij de productie van mobieltjes, smartphones, televisies en lampen.

Lees verder...

Rapport Verdeling economische waarde van de wereldwijde sojateelt

Rapport Verdeling economische waarde van de wereldwijde sojateelt

19 oktober 2012 - Uit onderzoek van Profundo, in opdracht van Milieudefensie, is gebleken dat het gebruik van sojameel in veevoer een van de hoofdoorzaken is van de groeiende vraag naar soja. Het argument van de vlees- en zuivelsector dat voor de veevoerproductie slechts gebruik gemaakt wordt van een afvalproduct van de productie van sojaolie, is dan ook onjuist. Hiermee is aangetoond dat de de vraag naar sojameel voor veevoer een belangrijke oorzaak is van het op grote schaal kappen van oerwoud en aantasting van de natuur in Zuid-Amerika. Landgebruik voor sojaplantages is een drijvende kracht achter het verdwijnen van oerwoud in Zuid-Amerika.

Lees verder...

Rapport Beprijzingsscenario's Rotterdamse Regio

Rapport Beprijzingsscenario's Rotterdamse Regio

Verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng heeft voor Milieudefensie de verkeerskundige effecten van het duurzame mobiliteitsplan 'Bouwen aan een groene metropool' doorgerekend. Hieruit blijkt onder andere dat met dit plan de files met maar liefst 40 procent afnemen en dat de groei van het verkeer gematigd wordt. Hier staat een light-versie van het rapport. Een link naar het uitgebreide definitieve rapport met bijlages (10Mb!) stat onder gerelateerde info.

Lees verder...

Erratum to Annual Report

Erratum to Annual Report

17 mei 2011-This Erratum to the Royal Dutch Shell plc Annual Report 2010 for Shell’s shareholders is sponsored by Friends of the Earth Netherlands (Milieudefensie) and Friends of the Earth International (FOEI).

Lees verder...

Upstream greenhouse gas (GHG) emissions from Canadian oil sands as a feedstock for European refineries

Upstream greenhouse gas (GHG) emissions from Canadian oil sands as a feedstock for European refineries

19 January 2011. This report by Brandt outlines the nature of oil sands extraction and upgrading processes, with an emphasis on factors affecting energy consumption. Next, it compares a variety of recent estimates of GHG emissions from oil sands, and outlines reasons for variation between estimates. Lastly, it outlines low, high and “most likely” estimates of GHG emissions from oil sands, given results from previously produced estimates, and compare these emissions to those of conventional fuels. This report focuses on the European context, and therefore uses EU-specific emissions factors for transport and refining of fuels.

Lees verder...

EKO-tellingen 2010

EKO-tellingen 2010

14 november 2010. Voor het dertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds 2006 wordt in samenwerking met Solidaridad ook het Fairtrade aanbod onderzocht. Met de EKO-tellingen in honderden supermarkten verspreid over heel Nederland, stimuleren Milieudefensie en Solidaridad de verbreding van het assortiment duurzame producten in de supermarkt. Naast dat consumenten terecht kunnen in speciaalzaken is de afzet via supermarkten erg belangrijk voor een verdere groei van de biologische en fairtrade sector.

Lees verder...

Double standard

Double standard

November 2010. Shell practices in Nigeria compared with international standards to prevent and control pipeline oil spills and the Deepwater Horizon oil spill. By Professor Richard Steiner, Anchorage, Alaska USA

Lees verder...

Ketenanalyse: meer dan levenscyclusanalyse alleen

Ketenanalyse: meer dan levenscyclusanalyse alleen

November 2010 - CE Delft onderzocht in opdracht van Milieudefensie welke criteria nodig zijn om tot een goede vergelijking te komen van de milieukundige effecten van de teelt van Zuid-Amerikaanse soja en de teelt van Europese peulvruchten. Uit het rapport blijkt dat alle recente Nederlandse LCA-studies over de sojateelt de effecten van ontbossing en landconversie niet meenemen. De vergelijkingen gaan daarmee mank. Milieudefensie pleit voor de vervanging van Zuid-Amerikaanse soja door Europese veevoergewassen omdat de voortdurende expansie van de sojateelt in Zuid-Amerika een onophoudelijke ontbossing van onder meer het Amazonewoud in stand houd. Zolang de marktvraag niet vermindert zal er druk op ontbossing blijven bestaan. Maar het verplaatsen van de veevoerteelt naar Europa heeft ook milieu-effecten tot gevolg. Hoe verhouden die effecten zich en hoe breng je alle effecten correct in beeld?

Lees verder...

Haalbaarheid van regionale veevoerstromen

Haalbaarheid van regionale veevoerstromen

20 augustus 2010 - Harry Vahl, specialist in veevoergrondstoffen, onderzocht voor Milieudefensie de mogelijkheden om soja te vervangen door in Noord-West Europa geteelde eiwitgewassen. Doel is het onderzoeken van de haalbaarheid van de introductie nieuw tussensegment streekproduct (vlees, zuivel of eieren), met een extra toegevoegde regionale waarde. Niet alleen het product zelf komt uit de streek, maar het productiedier wordt gevoerd met veevoer dat ook uit de streek komt. Streekvoer voor het ware streekproduct.

Lees verder...

Tar sands

Tar sands

May 2010. Fuelling the climate crisis, undermining EU energy security and damaging development objectives.

Lees verder...

Klappers voor het klimaat

Klappers voor het klimaat

Maart 2010. In het Klimaatpamflet van Milieudefensie staan 10 maatregelen die de noodzakelijke bezuinigingen in ons land mogelijk maken en tegelijkertijd Nederland definitief op de rails zetten naar een koolstofarme economie.

Lees verder...

Deur dicht voor illegaal gekapt merbau!

Deur dicht voor illegaal gekapt merbau!

Deel 3, maart 2010. Een onderzoek van Milieudefensie naar merbau in buitendeuren. Eind 2009 onderzocht Milieudefensie voor de derde keer op rij het totale assortiment buitendeuren en het beleid voor duurzaam hout van acht winkelketens (Gamma, Praxis, Karwei, Formido, Imabo, Bouwmaat, Hornbach en Multimate) middels winkelinspecties in 58 vestigingen. Daarnaast heeft Milieudefensie de voornaamste producenten en importeurs van merbauhouten buitendeuren geënquêteerd.

Lees verder...

Too Green to be True

Too Green to be True

March 2010. IOI Corporation in Ketapang District, West Kalimantan. A publication by Milieudefensie and Friends of the Earth Europe. This report demonstrates that despite extensive commitments to sustainability via corporate social responsibility policies and engagement in multi-stakeholder initiatives, the IOI Corporation is failing to live up to its green reputation. To put into the spotlight what is really happening on the ground, Milieudefensie commissioned Aidenvironment to investigated a number of IOI's oil palm plantations in the south of Ketapang, West Kalimantan, Indonesia, where the company is expanding.

Lees verder...