Publicaties

Opiniestukken

CETA verdrag tussen EU en Canada: TTIP via de achterdeur

CETA verdrag tussen EU en Canada: TTIP via de achterdeur

De onderhandelingen over CETA -het verdrag tussen de EU en Canada- werden precies een jaar geleden afgerond en bevat precies de investeringsbescherming die TTIP zo omstreden maakt. Een opiniestuk van Hilde van der Pas (TNI), Geert Ritsema (Milieudefensie) en anderen, gepubliceerd in De Volkskrant.

Lees verder...

Hoe klimaatverandering bijdraagt aan de vluchtelingencrisis

Hoe klimaatverandering bijdraagt aan de vluchtelingencrisis

Willen we structureel iets doen voor de miljoenen vluchtelingen en de huidige beschamende politieke verlamming in de toekomst voorkomen, dan moeten we naar het bredere plaatje kijken. Sociale onrust en gewapende conflicten worden altijd veroorzaakt door een scala aan factoren. Klimaatverandering is daar een van. Dat schreef Craig Bennett van Milieudefensie's zusterorganisatie Friends of the Earth in The Guardian. Hier een Nederlandse bewerking van zijn bijzondere artikel.

Lees verder...

Kabinet: ga nu aan de slag, sluit kolencentrales

Kabinet: ga nu aan de slag, sluit kolencentrales

Amsterdam, 2 september 2015 Het kabinet heeft gisteren/vandaag dé kans laten glippen om een revolutionaire ommezwaai te maken in het klimaat- en energiebeleid. Door in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak kiest het kabinet voor een juridisch achterhoedegevecht. In plaats van leiderschap te tonen in de aanloop naar de klimaatonderhandelingen in Parijs. In de brief van staatssecretaris Mansveld over het voornemen in beroep te gaan wordt iedere concrete actie uitgesteld tot volgend jaar. Daarmee negeert de overheid de wake-up-call die het vonnis in de door milieuorganisatie Urgenda aangespannen zaak was.

Lees verder...

 Kokervisie is blokkade voor groene verandering

Kokervisie is blokkade voor groene verandering

1 september 2015 - In het artikel 'Bouw die megasteden en megastallen' stelt Hidde Boersma dat daar waar mens en natuur ontkoppelt zijn het heel goed gaat met het milieu. De kokervisie die Boersma hanteert is gevaarlijk en klopt niet. Hij mist in zijn betoog de dramatische impact van ons handelen en onze consumptie in de rest van de wereld.

Lees verder...

Zet boeren niet klem met handelsverdrag TTIP

Zet boeren niet klem met handelsverdrag TTIP

29 augustus, 2015 Den Haag - Vandaag protesteren in Den Haag vele bezorgde burgers die genoeg hebben van de uit de kluiten gewassen vee-industrie tijdens de ‘We zijn het Megazat’manifestatie. Tegelijkertijd bereiden bijna failliete varkensboeren acties voor en zitten onze melkveehouders klem door de lage melkprijzen. Milieudefensie vindt dat het TTIP handelsverdrag met de VS tot nog meer ellende in de veesector zal leiden. Dit verdrag maakt Europa onderdeel van een markt waar regels voor dierenwelzijn verdwijnen evenals een toekomst voor boeren en bescherming van het milieu.

Lees verder...

TTIP ondermijnt milieu en rechten van werknemers

TTIP ondermijnt milieu en rechten van werknemers

Amsterdam, 25 juli - Het pleidooi van de ING-onderzoekers Bosgraaf en Leerling voor het controversiële geschillenmechanisme ISDS in het handels- en investeringsverdrag TTIP (Volkskrant 23 juli) heeft ons verrast. Dit geheime tribunaal voor multinationals is immers een regelrechte ondermijning van de rechtstaat. Allerlei regels ter bescherming van het milieu, werknemers en gezondheid komen op de tocht te staan. Wij vinden het moeilijk te begrijpen dat medewerkers van ING -die zegt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel te hebben- dit publiekelijk voor hun rekening willen nemen.

Lees verder...

Tien misvattingen over milieuzones

Tien misvattingen over milieuzones

17 juli 2015

Ze hebben al heel wat stof op doen waaien en leiden tot allerlei geruchten: milieuzones voor personenauto's en bestelbusjes. In Utrecht mogen oude dieselauto's en busjes sinds invoer van de zone de stad niet meer in, Rotterdam volgt binnenkort. Rond de milieuzone in Utrecht liepen de gemoederen al zo hoog op dat er een rechtszaak is gevoerd over de houdbaarheid van de zone. De rechter liet de milieuzone voorlopig ongewijzigd. Met een milieuzone verbetert de luchtkwaliteit en beschermt de gemeente de gezondheid van duizenden inwoners. Helaas leiden de milieuzones tot een heleboel misvattingen en weerstand. We zetten de grootste 10 fabels op een rij en vertellen meteen hoe het wél zit.

Lees verder...

Dijksma moet koeien begrenzen

Dijksma moet koeien begrenzen

Amsterdam, dinsdag 23 juni 2015 - Al twee maanden na het einde van het melkquotum klotst de koeienmest over onze dijken en overschrijdt de melkveesector zijn mestlimiet. Dat, ondanks grote beloftes van de melkveebestuurders dat er geen mestoverschot zou ontstaan. Het is hoog tijd dat landbouwstaatssecretaris Dijksma ingrijpt en het aantal koeien in Nederland begrenst.

Lees verder...

1 2 3 4 5 6 7  |  Volgende