Publicaties

Opiniestukken

Kabinet: ga nu aan de slag, sluit kolencentrales

Kabinet: ga nu aan de slag, sluit kolencentrales

Amsterdam, 2 september 2015 Het kabinet heeft gisteren/vandaag dé kans laten glippen om een revolutionaire ommezwaai te maken in het klimaat- en energiebeleid. Door in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak kiest het kabinet voor een juridisch achterhoedegevecht. In plaats van leiderschap te tonen in de aanloop naar de klimaatonderhandelingen in Parijs. In de brief van staatssecretaris Mansveld over het voornemen in beroep te gaan wordt iedere concrete actie uitgesteld tot volgend jaar. Daarmee negeert de overheid de wake-up-call die het vonnis in de door milieuorganisatie Urgenda aangespannen zaak was.

Lees verder...

 Kokervisie is blokkade voor groene verandering

Kokervisie is blokkade voor groene verandering

1 september 2015 - In het artikel 'Bouw die megasteden en megastallen' stelt Hidde Boersma dat daar waar mens en natuur ontkoppelt zijn het heel goed gaat met het milieu. De kokervisie die Boersma hanteert is gevaarlijk en klopt niet. Hij mist in zijn betoog de dramatische impact van ons handelen en onze consumptie in de rest van de wereld.

Lees verder...

Zet boeren niet klem met handelsverdrag TTIP

Zet boeren niet klem met handelsverdrag TTIP

29 augustus, 2015 Den Haag - Vandaag protesteren in Den Haag vele bezorgde burgers die genoeg hebben van de uit de kluiten gewassen vee-industrie tijdens de ‘We zijn het Megazat’manifestatie. Tegelijkertijd bereiden bijna failliete varkensboeren acties voor en zitten onze melkveehouders klem door de lage melkprijzen. Milieudefensie vindt dat het TTIP handelsverdrag met de VS tot nog meer ellende in de veesector zal leiden. Dit verdrag maakt Europa onderdeel van een markt waar regels voor dierenwelzijn verdwijnen evenals een toekomst voor boeren en bescherming van het milieu.

Lees verder...

TTIP ondermijnt milieu en rechten van werknemers

TTIP ondermijnt milieu en rechten van werknemers

Amsterdam, 25 juli - Het pleidooi van de ING-onderzoekers Bosgraaf en Leerling voor het controversiële geschillenmechanisme ISDS in het handels- en investeringsverdrag TTIP (Volkskrant 23 juli) heeft ons verrast. Dit geheime tribunaal voor multinationals is immers een regelrechte ondermijning van de rechtstaat. Allerlei regels ter bescherming van het milieu, werknemers en gezondheid komen op de tocht te staan. Wij vinden het moeilijk te begrijpen dat medewerkers van ING -die zegt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel te hebben- dit publiekelijk voor hun rekening willen nemen.

Lees verder...

Tien misvattingen over milieuzones

Tien misvattingen over milieuzones

17 juli 2015

Ze hebben al heel wat stof op doen waaien en leiden tot allerlei geruchten: milieuzones voor personenauto's en bestelbusjes. In Utrecht mogen oude dieselauto's en busjes sinds invoer van de zone de stad niet meer in, Rotterdam volgt binnenkort. Rond de milieuzone in Utrecht liepen de gemoederen al zo hoog op dat er een rechtszaak is gevoerd over de houdbaarheid van de zone. De rechter liet de milieuzone voorlopig ongewijzigd. Met een milieuzone verbetert de luchtkwaliteit en beschermt de gemeente de gezondheid van duizenden inwoners. Helaas leiden de milieuzones tot een heleboel misvattingen en weerstand. We zetten de grootste 10 fabels op een rij en vertellen meteen hoe het wél zit.

Lees verder...

Dijksma moet koeien begrenzen

Dijksma moet koeien begrenzen

Amsterdam, dinsdag 23 juni 2015 - Al twee maanden na het einde van het melkquotum klotst de koeienmest over onze dijken en overschrijdt de melkveesector zijn mestlimiet. Dat, ondanks grote beloftes van de melkveebestuurders dat er geen mestoverschot zou ontstaan. Het is hoog tijd dat landbouwstaatssecretaris Dijksma ingrijpt en het aantal koeien in Nederland begrenst.

Lees verder...

Houd wolf in schaapskleren buiten de kooi

Houd wolf in schaapskleren buiten de kooi

Naïef en gevaarlijk, dat zijn de woorden die het best passen op het opiniestuk van Marlien Ligtenberg van het CDA en Huub Brouwer van het CDJA is het FD van zaterdag 9 mei. Ze breken daarin een lans voor het 'zielige' ISDS – de arbitrageclausule in TTIP en andere handelsverdragen – dat het door alle kritiek van maatschappelijke en belangenorganisaties onterecht zo zwaar te verduren zou hebben. De teneur: de focus op die paar miljardenclaims, op chloorkip en andere uitwassen is overdreven en oneerlijk. Eigenlijk is ISDS een supersnel, efficiënt en al jaren prima functionerend systeem, veel beter dan trage, partijdige nationale rechtsspraak, want wie zit daar nu op te wachten?

Lees verder...

Shell schendt systematisch rechten

Shell schendt systematisch rechten

28 februari 2015 - Ingezonden brief van Geert Ritsema, campagneleider Energie en Grondstoffen van Milieudefensie, verschenen in de NRC van 28 februari 2015, in reactie op interview met aftredende directeur van Shell Nigeria

Lees verder...

Eerste oerwoudvrije ei van Nederland verkrijgbaar

Eerste oerwoudvrije ei van Nederland verkrijgbaar

Amsterdam 9 februari 2015 – Voor elk ei wordt een stukje oerwoud gekapt maar sinds vandaag is er een ei verkrijgbaar waarbij dat niet zo is. Het eerste oerwoudvrije ei van Nederland ligt in de supermarkt. Het ei is gelegd door kippen die zijn gevoerd met honderd procent Europees veevoer.

Lees verder...

1 2 3 4 5 6 7  |  Volgende