Publicaties

Jaaroverzichten

Bekijk hier de jaaroverzichten van Milieudefensie.
08 maart 2011 21 december 2017
Jaaroverzicht Milieudefensie 2017

Jaaroverzicht Milieudefensie 2017

We zijn je ontzettend dankbaar dat je ons steunde in 2017! Samen zetten we mooie stappen. Zo wonnen we de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat voor gezonde lucht. Maakten we ons hard voor het behoud van de tropische bossen in Indonesië. En kregen we Jumbo, Aldi en Albert Heijn zover om te kiezen voor duurzame zuivel. Dit en meer vind je terug in ons Jaaroverzicht 2017: in woord maar vooral in beeld.

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2016

Jaaroverzicht Milieudefensie 2016

We zijn je dankbaar dat je ons steunde in 2016. Samen zorgen we ervoor dat bedrijven en de overheid snel kiezen voor duurzame én eerlijke oplossingen. Voor een economie die winst niet boven mensen en milieu stelt. Voor een gezonde landbouw waar boeren een eerlijke prijs krijgen. Voor schone energie die we samen opwekken. Voor steden waar voetgangers en fietsers ruim baan krijgen. Bekijk de hoogtepunten van 2016 in ons Jaaroverzicht

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2015

Jaaroverzicht Milieudefensie 2015

Milieudefensie komt, samen met jou, in actie voor duurzame landbouw en voedsel, gezonde lucht en het klimaat. Samen vormen we een beweging die zich inzet voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Een strijdbare beweging die van zich laat horen en niet opgeeft. Bedankt voor je steun in 2015. We zetten onze gezamenlijke acties voort, ook in 2016! We zijn trots op ons jaaroverzicht.

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2014

Jaaroverzicht Milieudefensie 2014

Milieudefensie strijdt dag in dag uit voor een betere leefomgeving voor alle mensen en vooral voor onze kinderen en kleinkinderen. Dankzij jou hebben we in 2014 luchtkwaliteit hoog op de politieke agenda gezet, hebben 14 elektronicabedrijven beloofd om duurzamer tin te gaan winnen en komen we in actie voor een gezonde veehouderij. Samen met jou vormen we een beweging die een duurzame en rechtvaardige wereld mogelijk maakt. Bekijk de hoogtepunten van 2014 in dit jaaroverzicht.

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2013

Jaaroverzicht Milieudefensie 2013

Dankzij jou hebben we in 2013 staatssecretaris Sharon Dijksma overtuigd van het behoud van dierrechten, zijn de proefboringen naar schaliegas uitgesteld en staat luchtkwaliteit op de politieke agenda. Dit jaaroverzicht laat zien waar onze kracht ligt. Als maar genoeg mensen zich roeren kunnen we bergen verzetten!

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2012

Jaaroverzicht Milieudefensie 2012

Wat een jaar hebben we beleefd! Milieudefensie heeft met steun en inzet van heel veel vrijwilligers laten zien dat het milieu buiten politiek Den Haag springlevend is. Wij geloven in de kracht van mensen. Samen kunnen we onze wereld een beetje beter maken.

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2011

Jaaroverzicht Milieudefensie 2011

Milieudefensie is terug in de frontlinie! 2011 Was het jaar van de waarheid: kunnen we onze positie als toonaangevende milieuorganisatie terugwinnen? Wel, volgens mij staan we weer aan de top. Succesvolle acties, groeiende media-aandacht en meer leden spreken voor zich. Het sprankelt weer!

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2010

Jaaroverzicht Milieudefensie 2010

In 2010 kwam het korte termijn eigenbelang in Den Haag aan de macht. Milieu, natuur, mensen in het Zuiden: regeringspartijen zien het niet zitten. Liever bouwen ze meer kolencentrales, gaat het natuurbeleid op de helling, verbreden ze onze wegen en verhogen ze de maximumsnelheid. Wie over de consequenties begint, wordt weggezet als linkse hobbyist. Voor betrokken burgers en voorlopers onder de bedrijven om gek van te worden.

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2009

Jaaroverzicht Milieudefensie 2009

2009: een kentering op komst? Ondanks de teleurstellend verlopen klimaatonderhandelingen in Kopenhagen was 2009 een betekenisvol jaar voor het milieu. De crisis heeft velen doen inzien dat er een grens is aan de ongebreidelde economische groei; dat duurzaamheid geen vrijblijvende keuze is, maar een voorwaarde om te overleven. Ook binnen politiek en bedrijfsleven groeit dat besef. Illustratief is ons laatste succes van 2009: op 17 december riep een grote meerderheid in het parlement de regering op om samen met banken en pensioenfondsen tot een duurzame energievoorziening te komen. Daaraan ging een appèl van de banken zelf vooraf. En dat kwam er weer op aandringen van Milieudefensie, FNV, Amnesty International en Oxfam Novib. Kortom: van onderop gebeurt er van alles voor het klimaat. Een krachtige milieubeweging blijft daarom hard nodig. Dit jaaroverzicht laat zien dat Milieudefensie, ondanks de crisis, niets aan vitaliteit heeft ingeboet!

Lees verder...

Jaaroverzicht Milieudefensie 2008

Jaaroverzicht Milieudefensie 2008

2008: het gelijk van Ghandi Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je, zei Ghandi ooit. Milieudefensie bevond zich in 2008 duidelijk in de boksring. En de wildste klappen kwamen uit onverwachte hoek: de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), eerst nog bondgenoot in de strijd tegen illegaal hout, bestempelde ons gedegen jaarlijkse tuinmeubelenonderzoek als amateuristisch en schadelijk voor winkelbedrijven. Bij minister Cramer eiste de Raad opheldering over aan Milieudefensie toegekende subsidiegeleden. Tja, hadden de detailhandelaren nu maar meer kaas gegeten van Indiase wijsheden. Want uiteindelijk staan ze met lege handen. De aanval op onze subsidie liep spaak. En de kritiek van de RND werd zelfs niet gedeeld door de bouw- en tuincentra die er in ons onderzoek slecht vanaf kwamen. Sterker: de grootste achterblijver, Groenrijk, gaat dankzij onze acties het aandeel gecertificeerd hout flink verhogen. Het aanbod van duurzame houten tuinmeubelen in de onderzochte winkels is bovendien binnen vier jaar gestegen van 21 naar 52 procent. Mooie resultaten waarvan er hopelijk nog veel zullen volgen! Frank Köhler, directeur Milieudefensie

Lees verder...