Publicaties

Brieven/reacties

Op deze pagina zijn alle brieven te vinden die Milieudefensie zelf heeft verstuurd naar de politiek. Want natuurlijk maken wij al onze informatie en onze pogingen om het beleid te verbeteren openbaar.
11 maart 2011 16 januari 2018
Open brief over emissieschandaal van NGOs

Open brief over emissieschandaal van NGOs

9 november 2015 - Namens ruim 35 Europese maatschappelijke organisaties is een open brief verzonden aan de Europese Commissie over dieselgate. In deze brief vragen de organisaties de Europese Commissie om burgers te beschermen voor de gevolgen van luchtvervuiling en het frauduleuze gedrag van de auto-industrie.

Lees verder...

Brief aan Kamerleden voor AO Klimaat

Brief aan Kamerleden voor AO Klimaat

Op 1 februari 2018 spreekt de Tweede Kamer over het klimaat tijdens een Algemeen Overleg (AO). Wij geven samen met Greenpeace een aantal punten mee ter overweging. Dit in de vorm van een brief aan de Kamerleden.

Lees verder...

Voorbeeld e-mail Jan Vos Gasbesluit 2016

Voorbeeld e-mail Jan Vos Gasbesluit 2016

Op 14 september 2016 is het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen. De Tweede Kamer kan het plan van minister Kamp om de komende vijf jaar 24 miljard m3 te winnen nog van tafel vegen. Roep minister Jan Vos (PvdA) op om te kiezen voor een gasbesluit van een jaar, in plaats van vijf. Gebruik deze voorbeeldbrief.

Lees verder...

Standaard inspraakreactie aanbesteding streekbussen provincie Utrecht

2 december 2014 - De Provincie Utrecht staat op het punt om te beslissen over de aanbesteding voor alle streekbussen in de provincie. Een belangrijk moment: nu kan het provinciebestuur kiezen voor schone bussen en daarmee voor gezondere lucht in de provincie Utrecht. Helaas laat de provincie het afweten en kiest zij ervoor om ook oudere, vervuilende bussen toe te laten. Er loopt tot 11 december 2014 een inspraakprocedure. Met deze standaard inspraakreactie helpen wij bewoners van de provincie Utrecht op weg om zelf in te spreken.

Lees verder...

Reactie ABP op Earth Alarm 124

28 september 2010 - Pensioenfonds ABP heeft de Earth Alarm schrijvers beloofd de situatie rond de Grasbergmijn kritisch te blijven volgen. Als mijnbouwbedrijf Freeport McMoRan weigert in te gaan op de eisen van ABP en Zweedse pensioenfondsen zal ABP de banden met het bedrijf verbreken.

Lees verder...

Milieudefensie dient klacht in bij Reclame Code Commissie

Milieudefensie maakt samen met Friends of the Earth Europe, bezwaar tegen uitingen op en in het kader van het Shell Generaton Discover Fesitval . Een grote poster droeg de tekst ‘aardgas is de schoonste fossiele brandstof die energie genereert door verbranding’ . Verder worden scholieren uitgedaagd om de energiemix van de toekomst in elkaar te puzzelen, een mix met een fors aandeel olie en gas in 2050. Dit is niet in lijn met het kabinetsbeleid en het klimaatverdrag. De hele brief aan de commissie lees je hier.

Lees verder...

Uitspraak Reclame Code Commissie

Uitspraak Reclame Code Commissie

8 december 2011 - Milieudefensie mag in haar campagne tegen megastallen spreken over 'dierenmishandeling in het groot'. Dat blijkt uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie. Er was een klacht ingediend tegen een radiospotje en een YouTube filmpje waarin Martin Gaus mensen oproept mee te doen aan de campagne van Milieudefensie voor een landelijk verbod op megastallen. In het radiospotje zegt Martin Gaus dat megastallen 'dierenmishandeling in het groot' zijn. Volgens de commissie mag dat omdat door Milieudefensie voldoende is onderbouwd dat de leefomstandigheden in megastallen leiden tot ernstig en langdurig 'ongerief' bij dieren.

Lees verder...

Verweerschrift Reclame Code Commissie

Verweerschrift Reclame Code Commissie

8 december 2011 - Milieudefensie mag in haar campagne tegen megastallen spreken over 'dierenmishandeling in het groot'. Dat blijkt uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie. Er was een klacht ingediend tegen een radiospotje en een YouTube filmpje waarin Martin Gaus mensen oproept mee te doen aan de campagne van Milieudefensie voor een landelijk verbod op megastallen. In het radiospotje zegt Martin Gaus dat dat megastallen 'dierenmishandeling in het groot' zijn. Volgens de commissie mag dat, omdat door Milieudefensie voldoende is onderbouwd dat de leefomstandigheden van megastallen leiden tot ernstig en langdurig 'ongerief' bij dieren.

Lees verder...