Publicaties

Bestanden overig

20 oktober 2015 20 oktober 2015
Bescherming voor klimaatvervuilers

Bescherming voor klimaatvervuilers

Hoe Nederlandse investeringsverdragen wereldwijd een obstakel vormen voor de energie transitie. In dit rapport wordt regelmatig verwezen naar een excell bestand: Energy related ISDS cases. Dit bestand is te vinden via deze link: https://milieudefensie.nl/publicaties/bestanden/energy-gerelateerde-isds-zaken-excell-bestand/view

Lees verder...

Financiele steun aan de fossiele industrie

Een van de belangrijkste stappen die we moeten maken om de de klimaatdoelstellingen te halen is de afbouw van financiële steun voor de fossiele industrie. Het gebruik van fossiele brandstoffen is verantwoordelijk voor 2/3 van de wereldwijde Co2 uitstoot. Tot 2035 zal het energieverbruik met 30% stijgen, nagenoeg geheel in ontwikkelingslanden. Subsidies van fossiele brandstoffen frustreren vaak de ontwikkeling van een schone en efficiënte energiesector. Onderzoek van ODI/CAN en Both ENDS toont aan dat de Nederlandse overheid nog steeds financiële steun aan deze vervuilende sector geeft. Als we van olie, kolen gas af willen, dan moet hier een einde aan komen.

Lees verder...

Vraag en antwoord #NotAppie

Wij willen duurzame en eerlijke melk in de schappen van supermarkten. En dat kan! Dat bewijst Jumbo. Zij heeft ons beloofd alleen nog maar duurzame zuivelproducten te gaan verkopen. Nu Albert Heijn nog; help ons om ook de Appie zover te krijgen. In deze veelgestelde vragen leggen we meer uit over onze campagne en onze actie om de Appie over te halen alleen nog duurzame melk te verkopen.

Lees verder...

Brief met ultimatum supermarkten

Wij willen duurzame melk voor een eerlijke prijs in de schappen van de supermarkten. Gewone melk schaadt natuur en milieu. Milieudefensie wil dat supermarkten de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken. Na meerdere gesprekken en ruim 500 klachten hierover tijdens onze landelijke 'Bel je supermarkt' dag doen supermarkten net of hun neus bloed. Daarom gaan we verhaal halen en geven hen een ultimatum.

Lees verder...

Vraag en antwoord supermarkt estafette

Vraag en antwoord supermarkt estafette

Boeren en burgers delen op 31 oktober voor het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam honderden pakken duurzame melk uit aan het personeel van Nederlands grootste kruidenier. Gewone melk levert te veel milieuschade op. Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken. Milieudefensie wil alleen nog duurzame melk in het schap. Hier vind je de meeste gestelde vragen en antwoorden over deze actie en onze campagne voor duurzame melk.

Lees verder...

Inwerkdossier Wiebes

Op 26 oktober 2017 is minister Wiebes de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat. Hiermee valt de gaswinning in Groningen onder zijn verantwoordelijkheid. Wij hebben een inwerkdossier gaswinning voor hem gemaakt, zodat hij snel kan zorgen dat we kunnen stoppen met koken en stoken op gas.

Lees verder...

Interview met Groninger Bram Reinders

Interview met Groninger Bram Reinders

Gedupeerde Groningers en Milieudefensie hebben op 26 oktober 2017, 10 kuub puin van door de gaswinning vernielde monumentale boerderijen gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken. Het maakt onderdeel uit van een speciaal ‘inwerkdossier gaswinning’ voor Eric Wiebes, de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. Lees hier het interview met Groninger Bram Reinders en waar hij dagelijks mee te maken heeft als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Lees verder...

Interview met Groninger Pieter Douma

Interview met Groninger Pieter Douma

Gedupeerde Groningers en Milieudefensie hebben op 26 oktober 2017, 10 kuub puin van door de gaswinning vernielde monumentale boerderijen gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken. Het maakt onderdeel uit van een speciaal ‘inwerkdossier gaswinning’ voor Eric Wiebes, de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. Lees hier het interview met Groninger Pieter Douma en waar hij dagelijks mee te maken heeft als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Lees verder...

Interview met Groningse Liefke Munnike

Interview met Groningse Liefke Munnike

Gedupeerde Groningers en Milieudefensie hebben op 26 oktober 2017, 10 kuub puin van door de gaswinning vernielde monumentale boerderijen gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken. Het maakt onderdeel uit van een speciaal ‘inwerkdossier gaswinning’ voor Eric Wiebes, de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. Lees hier het interview met Groningse Liefke Munnike en waar zij dagelijks mee te maken heeft als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Lees verder...

Interview met Groninger Simon Kroon

Interview met Groninger Simon Kroon

Gedupeerde Groningers en Milieudefensie hebben op 26 oktober 2017, 10 kuub puin van door de gaswinning vernielde monumentale boerderijen gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken. Het maakt onderdeel uit van een speciaal ‘inwerkdossier gaswinning’ voor Eric Wiebes, de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. Lees hier het interview met Groninger Simon Kroon en waar hij dagelijks mee te maken heeft als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Lees verder...

Interview Groningse Trudy Aleven

Interview Groningse Trudy Aleven

Gedupeerde Groningers en Milieudefensie hebben op 26 oktober 2017, 10 kuub puin van door de gaswinning vernielde monumentale boerderijen gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken. Het maakt onderdeel uit van een speciaal ‘inwerkdossier gaswinning’ voor Eric Wiebes, de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. Lees hier het interview met Groningse Trudy Aleven en waar zij dagelijks mee te maken heeft als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Lees verder...

Juridische mogelijkheden tegen gaswinning

Juridische mogelijkheden tegen gaswinning

Dit document is bedoeld als praktische achtergrond-informatie voor bestuurders en medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen, die te maken krijgen met proef- of meer permanente boringen naar aardgas in hun gebied. Maar ook andere geïnteresseerden, zoals grondeigenaren, omwonenden, maatschappelijke organisaties, kunnen met dit overzicht hun voordeel doen. Enige kennis van het bestuursrecht is daarbij echter wel vereist. Aardgasboringen kunnen leiden tot gevaar, schade en hinder voor de bewoners en gebruikers van een gebied. Daarom zijn de mogelijkheden geïnventariseerd, die decentrale overheden hebben om gevaar, schade en hinder te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken, dan wel om het boren geheel te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om invloed uit te oefenen, zowel als eigenaar van de grond, als belanghebbende gebruiker van het gebied en als bestuursorgaan.

Lees verder...

Presentatie over Donau Soja

Presentatie over Donau Soja

Milieudefensie is op 20 juni 2017 in gesprek gegaan met ketenpartijen over haar campagne en petitie 'eerlijke-melk.nl'. Alle belangrijke partijen zijn vertegenwoordigd. Grote afwezigen vandaag zijn de supermarkten op wie de campagne zich juist richt. Bart van Opzeeland, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie: ‘Wij zien deze stakeholderdialoog als startpunt voor drastische verduurzaming van het zuivelaanbod op de Nederlandse markt. Wij hopen voor het eind van 2017 hierover afspraken te maken met de zuivelketen en de supermarkten”. Dit is de presentatie die CLM die middag heeft gegeven.

Lees verder...