Vacatures

Milieudefensie zoekt Organizers voor minimaal 0,4 fte (vrijwillig of stage)

Milieudefensie zoekt Organizers voor minimaal 0,4 fte (vrijwillig of stage)

18 december 2017

Organizers gezocht voor de campagne op regels voor bedrijven en investeerders (vrijwillig/stage) van 12 februari tot 9 juli, 2 of meer dagen per week (in overleg).

 Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief zoeken zo’n 10 mensen die samen met team Economie en Bossen een campagne willen uitrollen waarbinnen we internationaal opererende bedrijven onder druk zetten om zich aan het Klimaatakkoord van Parijs te houden. Samen met jou willen we bouwen aan een brede beweging van mensen die de druk op bedrijven, investeerders en de overheid gaan opvoeren. We zijn op zoek naar mensen die vaardigheden op willen doen op het gebied van vrijwilligers ondersteunen, campagne voeren en evenementen organiseren en die mee willen helpen met het betrekken van zoveel mogelijk mensen bij de campagne. 

De thematiek

We zien dat multinationals met te veel wangedrag richting mens en milieu weg kunnen komen, mede dankzij Nederlandse en internationale wetgeving. Waar gewone mensen zich dagelijks aan regels moeten houden en meebetalen aan klimaatoplossingen, zijn er voor multinationals geen bindende regels rondom klimaatdoelstellingen. Zij hebben in Nederland rijkelijk de keuze aan beleid dat hen helpt belasting te ontwijken en om beleid te beïnvloeden (zie bijvoorbeeld hier, hier en hier]. Als een multinational vindt dat hun winstbelang in gevaar komt, kunnen ze in veel landen zelfs miljoenenclaims aan de broek van overheden hangen via investeringsverdragen [hier].

De campagne

Wij willen deze vorm van onrechtvaardigheid rechttrekken. Hier zetten we op in:

 • Fossiele bedrijven stoppen met de exploitatie van fossiele brandstoffen en starten alleen nog nieuwe projecten in duurzame energie. Nederlandse investeerders (banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen) halen hun geld uit fossiele en vervuilende bedrijven en stoppen het in de ontwikkeling van duurzame bedrijven met groene banen.
 • Het wordt publiekelijk onacceptabel voor multinationals en investeerders om door te gaan met projecten die ten koste gaan van mens, milieu en klimaat – in Nederland en in het buitenland. Denk dan bijvoorbeeld aan het openen van nieuwe oliebronnen of het investeren in palmolieplantages.
 • Nederland maakt zich hard voor bindende regels voor internationaal opererende bedrijven rondom klimaat en milieu.
 • Bedrijven gaan net zoveel of meer mee betalen aan klimaatoplossingen als de rest van ons.
 • Overheidsbeleid stelt de belangen veilig van kwetsbare groepen, hier en in andere landen: huiseigenaren die in de buurt van gas- en olievelden wonen; arbeiders bij fossiele bedrijven; mensen wiens leefomgeving het eerst aangetast wordt (of al is) door klimaatverandering en stijging van de zeespiegel; jonge en toekomstige generaties; lage inkomensgroepen voor wie duurzame alternatieven (zonnepanelen, gezond eten, wonen in groene wijken, etc.) nu niet betaalbaar genoeg zijn.

We beginnen met het zichtbaar maken van hoeveel Nederlanders niet meer akkoord gaan in het opstarten van nieuwe fossiele projecten en het investeren in vervuilende industrieën. Met verschillende actiemaanden creëren we publiekelijk debat over het gebrek aan regels voor bedrijven op het gebied van klimaat. We maken verhalen zichtbaar van mensen die nu al getroffen worden door klimaatverandering. En we gaan in gesprek met de overheid en andere partijen over hoe dergelijke regels voor bedrijven eruit zouden moeten zien.

Als organizer

 • Denk je strategisch mee met het team over vragen als: hoe gaan we zoveel mogelijk mensen bij deze campagne betrekken? Hoe gaan we verschillende doelgroepen benaderen en begeleiden? Welke activiteiten kunnen we organiseren om aandacht voor dit onderwerp te vragen?
 • Onderhoud je contact en ondersteun je vrijwilligers door het hele land die actief zijn in de beweging. Je organiseert ontmoetingsbijeenkomsten voor de beweging en brengt mensen met elkaar in contact. Samen met hen organiseer je ludieke acties.
 • Help je mee met het organiseren van publieksevenementen met als doel nieuwe mensen te bereiken en enthousiasmeren om mee te doen. Je zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen over het onderwerp geïnformeerd worden via online en offline kanalen.
 • Draag je er vanuit jouw specialisatie aan bij dat we de grootste impact behalen. Bijvoorbeeld: als social media mobiliser, als coördinator van ludieke acties, als vormgever van graphs of films die ons verhaal helder vertellen, als organisator van informatie-avonden, als coach van vrijwilligersgroepen. 

Wat we jou bieden

 • Ons belangrijkste doel is dat jij de vaardigheden opdoet om je te ontwikkelen om in actie te komen voor sociale verandering. Je krijgt daarbij begeleiding van drie organizers. Wat we je bieden is:
 • Een functie waarin je bij kunt dragen aan het verantwoordelijk houden van bedrijven om de klimaatdoelen te behalen
 • Training en coaching in organizing: het vak van mensen activeren, betrokken houden en in staat stellen impact te maken
 • Training in social media gebruik en actievoeren
 • Meedoen met en leren over het uitwerken van veranderstrategieën en plannen, samen met een team van professionals
 • Een coachingstraject waarin we samen op zoek gaan naar jouw leiderschapstalenten en je ondersteunen je hierin verder te ontwikkelen. Indien gewenst denken we met je mee over wat voor soort functies bij jou zouden kunnen passen en kunnen we referenties schrijven voor toekomstige sollicitaties
 • Een team van gelijkgestemden; regelmatig borrels; vier dagen per week gratis lunch in de Milieudefensie-kantine; deelname aan Milieudefensie-brede personeelsactiviteiten. Kortom; onderdeel zijn van een gezellige en inspirerende organisatie
 • We vergoeden OV-kosten en andere onkosten

Wat we van jou vragen

 • Dat je je voor minimaal 2 en maximaal 4 dagen per week, minimaal 5 maanden kunt committeren. Waarschijnlijk zullen de werkdagen op kantoor op maandagen en woensdagen plaatsvinden (in overleg). Veel van de activiteiten met vrijwilligers vinden plaats op doordeweekse avonden of zaterdagen, dus enige flexibiliteit in je agenda is een pré.
 • Dat je in februari kunt starten (of in ieder geval de doordeweekse trainingsdagen bij kunt wonen op 12, 13, 19 en 20 februari). Wil je eerder of kun je alleen later beginnen, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
 • Bereidheid om in een team samen te werken en je samenwerkingsvaardigheden te ontwikkelen.
 • Affiniteit met het activeren en ondersteunen van mensen; sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Indien je op dit moment werk zoekt, gaat deze zoektocht uiteraard boven je vrijwilligerswerk bij ons. Mocht je dus al eerder dan na de minimale 5 maanden moeten stoppen omdat je een baan hebt gevonden dan is dit natuurlijk geen probleem.

 

Opgeven & planning

Laat het ons zo snel mogelijk weten als je interesse hebt. En stuur uiterlijk maandag 22 januari een motivatiebrief en je CV naar als je met de ronde vanaf februari mee wilt doen

 • Op 24, 25 en 29 januari houden we kennismakingsgesprekken met de aanmeldingen om te zien of wat wij te bieden hebben aansluit op wat jij zoekt en vice versa
 • Op 12, 13, 19 en 20 februari organiseren we een introductie- en trainingstraject voor het hele vrijwilligersteam
 • Van vrijdagavond 9 maart tot zondag 11 maart vindt een strategieweekend plaats waar je sowieso welkom voor bent!

 

Je bent van harte welkom eerst even te bellen voor meer informatie, bel 020 5507 300 en vraag naar Fenna Arnoldussen of Lynn van Leerzem. Of mail naar