Vacatures

Milieudefensie zoekt Diversiteits-organizers voor minimaal 0,2 fte (vrijwillig of stage)

Milieudefensie zoekt Diversiteits-organizers voor minimaal 0,2 fte (vrijwillig of stage)

20 december 2017

Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief (JMA) zoeken 3 Diversiteits-organizers die ons willen helpen de klimaatbeweging te verbreden van 12 februari tot 9 juli 2018, voor 1 of meer dagen per week (in overleg).

Samen met team Economie en Bossen ga je aan de slag met een campagne, waarbinnen jouw rol bestaat uit het contact maken met en betrekken van diverse doelgroepen. Met divers bedoelen we qua leeftijd, culturele achtergrond, beroep, inkomensniveau, opleidingsniveau en meer. We zijn op zoek naar mensen die vaardigheden op willen doen op het gebied van vrijwilligers werven en ondersteunen, inclusieve groepsprocessen begeleiden en die mee willen helpen met het betrekken van zoveel mogelijk mensen bij de campagne.

 

De campagne

Binnen de campagnes Economie en Bossen voeren we de druk uit op bedrijven, investeerders en de overheid om hen te dwingen zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden. We ondersteunen partnerorganisaties die in landen als Indonesië, Nigeria en Argentinië met slachtoffers van klimaatonrechtvaardigheid campagnevoeren. Samen met deze internationale partners én met de beweging in Nederland zetten we in op sterke regelgeving in Nederland en internationaal voor internationaal opererende bedrijven rondom klimaat, milieu en mensenrechten. Dit zijn onze doelen:

 • Fossiele bedrijven stoppen met de exploitatie van fossiele brandstoffen en starten alleen nog nieuwe projecten in duurzame energie. Nederlandse investeerders (banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen) halen hun geld uit fossiele en vervuilende bedrijven en stoppen het in de ontwikkeling van duurzame bedrijven met groene banen.
 • Het wordt publiekelijk onacceptabel voor multinationals en investeerders om door te gaan met projecten die ten koste gaan van mens, milieu en klimaat - in Nederland en in het buitenland. Denk dan bijvoorbeeld aan het openen van nieuwe oliebronnen of het investeren in palmolieplantages.
 • Bedrijven gaan net zoveel of meer mee betalen aan klimaatoplossingen als de rest van ons.
 • Overheidsbeleid stelt de belangen veilig van kwetsbare groepen, hier en in andere landen: huiseigenaren die in de buurt van gas- en olievelden wonen; arbeiders bij fossiele bedrijven; mensen wiens leefomgeving het eerst aangetast wordt (of al is) door klimaatverandering en stijging van de zeespiegel; jonge en toekomstige generaties; lage inkomensgroepen voor wie duurzame alternatieven (zonnepanelen, gezond eten, wonen in groene wijken, etc.) nu niet betaalbaar genoeg zijn.

We beginnen met het zichtbaar maken van hoeveel Nederlanders niet meer akkoord gaan met het opstarten van nieuwe fossiele projecten en het investeren in vervuilende industrieën. Met verschillende actiemaanden creëren we publiekelijk debat over het gebrek aan regels voor bedrijven op het gebied van klimaat. We maken verhalen zichtbaar van mensen die nu al getroffen worden door klimaatverandering. En we gaan in gesprek met de overheid en andere partijen over hoe dergelijke regels voor bedrijven eruit zouden moeten zien. Dat alles willen we doen met een brede groep mensen, met name mensen die we als Milieudefensie en JMA nu nog niet altijd bereiken. Samen zorgen we ervoor dat onze beweging toegankelijk is voor iedereen die mee wil doen.

 

Als organizer

 • Denk je strategisch mee over het bereiken en betrekken van nieuwe doelgroepen. Er zijn een aantal doelgroepen die voor ons makkelijk te bereiken zijn rondom deze thematiek (bijvoorbeeld hogeropgeleide jongeren) en dat is mooi. Maar hoe kunnen we ook met andere doelgroepen in gesprek gaan over deze thematiek? Wat vergt dat van onze communicatie? En van de bijeenkomsten die we faciliteren? Welke (online en offline) kanalen zouden we nog meer kunnen gebruiken om mensen te bereiken?
 • Ga je op zoek naar bestaande initiatieven die zich inzetten voor rechtvaardigheid (een eerlijke samenleving waarin iedereen gelijkwaardig is) en ga je met hen in gesprek: hoe kunnen we elkaar versterken?
 • Onderhoud je contact en ondersteun je vrijwilligers die mee willen doen met de campagne. Je organiseert ontmoetingsbijeenkomsten voor de beweging en brengt mensen met elkaar in contact. Samen met hen organiseer je informatiebijeenkomsten.
 • We verwachten dat je binnen deze rol in het bijzonder veel 1-op-1 contact zult hebben met vrijwilligers en contactpersonen van partnerorganisaties.

 

Wat we jou bieden

Ons belangrijkste doel is dat jij de vaardigheden opdoet om je te ontwikkelen om in actie te komen voor sociale verandering. Je krijgt daarbij begeleiding van drie organizers. Wat we je bieden is:

 • Een functie waarin je bij kunt dragen aan een sterke en diverse beweging voor klimaatrechtvaardigheid
 • Training en coaching in organizing: het vak van mensen activeren, betrokken houden en in staat stellen impact te maken
 • Meedoen met en leren over het uitwerken van veranderstrategieën en plannen, samen met een team van professionals
 • Een coachingstraject waarin we samen op zoek gaan naar jouw leiderschapstalenten en je ondersteunen je hierin verder te ontwikkelen. Indien gewenst denken we met je mee over wat voor soort functies bij jou zouden kunnen passen en kunnen we referenties schrijven voor toekomstige sollicitaties
 • Een team van gelijkgestemden; regelmatig borrels; vier dagen per week gratis lunch in de Milieudefensie-kantine; deelname aan Milieudefensie-brede personeelsactiviteiten. Kortom; onderdeel zijn van een gezellige en inspirerende organisatie
 • We vergoeden OV-kosten en andere onkosten

 

Wat we van jou vragen

 • We verwelkomen voor deze functie in het bijzonder sollicitaties van mensen die zelf ervaren hebben hoe het is om bij een minderheid te horen en/of die zich ondervertegenwoordigd voelen in de milieubeweging. 
 • Dat je je voor minimaal 1 en maximaal 4 dagen per week, minimaal 5 maanden kunt committeren. Waarschijnlijk zullen de werkdagen op kantoor op maandagen en woensdagen plaatsvinden (in overleg). Veel van de activiteiten met vrijwilligers vinden plaats op doordeweekse avonden of zaterdagen, dus enige flexibiliteit in je agenda is een pré.
 • Dat je in februari kunt starten (of in ieder geval de doordeweekse trainingsdagen bij kunt wonen op 12, 13, 19 en 20 februari). Wil je eerder of kun je alleen later beginnen, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
 • Bereidheid om in een team samen te werken en je samenwerkingsvaardigheden te ontwikkelen.
 • Affiniteit met het activeren en ondersteunen van mensen; sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Indien je op dit moment werk zoekt, gaat deze zoektocht uiteraard boven je vrijwilligerswerk bij ons. Mocht je dus al eerder dan na de minimale 5 maanden moeten stoppen omdat je een baan hebt gevonden dan is dit natuurlijk geen probleem.

 

Opgeven & planning

Laat het ons zo snel mogelijk weten als je interesse hebt. En stuur uiterlijk maandag 22 januari een motivatiebrief en je CV naar als je met de ronde vanaf februari mee wilt doen.

 • Op 24, 25 en 29 januari houden we kennismakingsgesprekken met de aanmeldingen om te zien of wat wij te bieden hebben aansluit op wat jij zoekt en vice versa
 • Op 12, 13, 19 en 20 februari organiseren we een introductie- en trainingstraject voor het hele vrijwilligersteam
 • Van vrijdagavond 9 maart tot zondag 11 maart vindt een strategieweekend plaats waar je sowieso welkom voor bent!

 

Je bent van harte welkom eerst even te bellen voor meer informatie, bel 020 5507 300 en vraag naar Fenna Arnoldussen of Lynn van Leerzem. Of mail naar .