Over ons

IUCN

IUCN

12 maart 2012

In november 2011 is Milieudefensie lid geworden van IUCN (de International Union for the Conservation of Nature). IUCN werd in 1948 opgericht en brengt landen, overheidsorganen en maatschappelijke organisaties bijeen in een uniek en wereldwijd partnerschap van in totaal 1.000 leden verspreid over 160 landen.

Missie en strategie

IUCN streeft ernaar om de integriteit en de diversiteit van de natuur wereldwijd te beschermen en het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de ecologische en sociale duurzaamheid van elk gebruik daarvan te bevorderen.

Groot internationaal netwerk

IUCN is de enige natuurbeschermingsorganisatie die zowel staten als niet-gouvernementele organisaties (ngo's) als leden heeft. Daarnaast beschikt de unie over een groot internationaal netwerk van wetenschappers, die zijn verdeeld over zes commissies. Deze zes Internationale Commissies van IUCN vormen gezamenlijk een internationaal netwerk van meer dan 10.000 wetenschappelijke vrijwilligers op het gebied van behoud van biodiversiteit, beheer van natuurlijke hulpbronnen, soorten, beleid, recht en voorlichting.

Actief op veel gebieden

IUCN definieert beschermde gebieden en is bekend van de Rode Lijst met bedreigde soorten. IUCN beïnvloedt beleid, ondersteunt lokale natuurorganisaties, voert waar nodig projecten uit en ontwikkelt internationaal natuur- en milieurecht, zoals de Convention on International Trade of Endangered Species (CITES) en de Convention on Biological Diversity (CBD).

In het Nederlandse comité van IUCN werken in totaal 37 maatschappelijke organisaties, wetenschappelijke instellingen en de Staat der Nederlanden samen.

Lees meer