english

Zij aan zij tegen racisme

De moord op George Floyd heeft velen diep geraakt. Ook Milieudefensie is opnieuw aan het denken gezet: doen wij genoeg om racisme tegen gaan? Hoe dragen wij in ons nationale en internationale werk hieraan bij? En wat kunnen we nog meer of beter doen?

‘I can‘t breathe', dat waren George Floyd’s laatste woorden. We horen het hem zeggen, meer dan 10 keer, in een video die een omstander maakte op 25 mei 2020. Hij kon geen lucht krijgen omdat een politieagent zijn knie zo hard in zijn nek had gedrukt dat hij geen adem kon halen. Na 8 minuten staat de politieagent eindelijk op. Maar dan is het al te laat.

Net zoals heel veel mensen in Nederland en de rest van de wereld, keken wij met afschuw naar deze video. In de dagen die volgden, gingen steeds meer mensen in de Verenigde Staten de straat op om gerechtigheid te eisen voor George Floyd. En niet alleen voor hem, ook voor Breonna Taylor, Tony McDade, Ahmaud Arbery en talloze anderen. Want Floyd was niet de eerste. Al jarenlang worden zwarte Amerikanen vermoord door de politie.

Institutioneel racisme moeten wij allemaal bestrijden

Van over de hele wereld kwamen er steunbetuigingen. Ook in Nederland gingen mensen de straat op om hun solidariteit te tonen met de Black Lives Matter beweging. Maar vooral om iets groters aan de kaak te stellen: institutioneel racisme.

Institutioneel racisme is iets dat wij allemaal moeten bestrijden. Dat geldt dus ook voor Milieudefensie, een organisatie die wil dat iedereen een goed leven kan leiden op een gezonde aarde. Doen wij genoeg om institutioneel racisme tegen gaan? En hoe kunnen wij onze strijd tegen onrechtvaardigheid nationaal en internationaal nog meer kracht bij zetten? Anti-racisme werk is een onmisbaar onderdeel van die strijd.

Ook Nederland kent institutioneel racisme

In juni 2020 erkende premier Rutte dat we ook in Nederland te maken hebben met institutioneel racisme. Dat gebeurde onder druk van de wereldwijde protesten, schokkende beelden van Amerikaans politiegeweld en de antiracismedemonstraties in Nederland.

Rutte vertelde ook dat hij anders is gaan denken over het uiterlijk van Zwarte Piet. Steeds meer mensen willen van het Sinterklaasfeest een inclusief feest maken voor alle bewoners van Nederland.

Wil jij weten wat jij kunt doen? Kijk op nederlandwordtbeter.nl

Dit doen wij om racisme wereldwijd tegen te gaan

Klimaatverandering en racisme hebben meer met elkaar te maken dan je denkt. Nee, het klimaat kijkt niet naar iemands huidskleur, maar klimaatverandering raakt de ene groep harder dan de andere. Zo worden inheemse groepen, zwarte en bruine gemeenschappen, en vrouwen in armere regio’s het eerst en het hardst geraakt.

Het economische systeem dat de klimaatcrisis heeft veroorzaakt, is zo ingericht dat het vooral mensen in de rijke landen bevoordeelt. En dan met name mensen in machtige posities. Dit gaat ten koste van de mensen in die landen waar de hulpbronnen vandaan gehaald worden. 

Hierom werken wij zij aan zij met onze zusterorganisaties binnen het Friends of the Earth netwerk waar wij onderdeel van zijn. Zo werken we samen met organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het is een samenwerking waarbij wij niet vertellen wat er moet gebeuren, maar waarin we continu van elkaar leren. Directeur Donald Pols zegt hierover: "inclusiviteit is niet een randvoorwaarde, maar de kern van ons werk."

Dit gaan wij doen om racisme blijvend tegen te gaan

Onze Friends of the Earth-partners staan centraal in ons werk. Maar ook intern nemen wij onze werkwijze en beleid onder de loep. Wij zijn ons bewust van de obstakels die inclusiviteit in de klimaatbeweging hinderen. We organiseren interne trainingen om onze medewerkers te leren over intersectionaliteit, inclusiviteit en diversiteit en hoe deze onderwerpen samenhangen met ons werk binnen de klimaatbeweging.

Tegelijk zullen we ook waar mogelijk blijven samenwerken met maatschappelijke organisaties die zich inzetten tegen (institutioneel) racisme. We beloven te blijven luisteren en leren. En daar mag je ons best op aanspreken.  We staan open voor jouw feedback. Als je wilt kun je een reactie sturen naar service@milieudefensie.nl

Hoe geven wij de aarde door?

We hebben allemaal een verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we nu leven. En voor hoe we de wereld achterlaten en doorgeven aan de generaties na ons. Wij zeggen toe het structureel buitensluiten en onderdrukken van groepen actief tegen te gaan. Niet alleen in de klimaatbeweging maar wereldwijd.


Foto: Phil Roeder (CC)

Loading...